lijf

Kaat de Kock – Niets om het lijf

Een indrukwekkende foto op de cover. Gelijk weet ik waar dit boek over gaat. Onzekerheid, gewicht, te dik vinden dat is wat ik denk als ik de cover zie van Niets om het lijf. Dit is ook precies waar het boek over gaat en ik vind het mooi hoe de foto dit ook uit straalt.

Marie is vijftien en tevreden met haar leven en zichzelf. Het enige wat ze vervelend vind zijn de momenten dat ze overhoop ligt met haar moeder maar dit hebben haar vriendinnen ook. Alles loopt dus wel lekker tot ze een paar opmerkingen krijgt over haar lichaam en dat doet haar aan het denken zetten. Het maakt Marie onzeker en daar gaat ze wat aan doen.

Maat 28, 40 of zelfs 42 wat zegt dat nu over een broek of shirt? Helemaal niks het is de maat van de fabrikant. Er zijn geen gangbare maten, alles is anders maar wat worden we beïnvloed door een maat, een opmerking od een reactie. In Niets om het lijf lees je dit heel goed. Al vanaf het begin lees je opmerkingen en gedachtes waar ik bij denk waarom denken of zeggen we zulke dingen. Een paar woorden kunnen zo veel veroorzaken. Wanneer de moeder van Marie zegt “Ah, ja dat is inderdaad dringend nodig.”betrekt Marie het lijnen op zichzelf terwijl haar moeder het over zichzelf heeft. Marie neemt dit aan door een eerdere opmerking van een ander maar het is niet voor haar bedoeld. Dit zijn goede dingen in het boek waarvan je leert dat je duidelijk moet zijn als je zulke woorden zegt. Zeg erbij over wie het gaat en wees bewust dat een ander het kan oppakken voor zichzelf.

De schrijfstijl die Kaat de Kock gebruikt is erg fijn bij dit boek. Het voelt als een combinatie van het lezen in een dagboek en dat Marie tegen me verteld wat er allemaal gebeurt en hoe ze zich voelt. Ik vind het een fijne manier van lezen. Het geeft me het gevoel dat ik betrokken wordt in de gevoelens van de hoofdpersoon. Een eetstoornis en zelfverwonding zijn de problemen waar Marie mee handelt in Niets om het lijf. De zelfverwonding komt een paar keer voor maar blijft een beetje op de achtergrond, het grootste probleem is de eetstoornis. Over de eetstoornis lees je heel duidelijk hoe hij ontstaat, hoe hij erger wordt en hoe hij doorslaat. Je leest wat Marie zichzelf aandoet, hoe ze omgaat met reacties, hoe ze zichzelf ziet, hoe ze denkt te vragen om hulp en begrip maar die niet krijgt. Een aangrijpend onderwerp over zelfbeeld, de reacties van anderen, de invloed van social media, een onderwerp zo tijdloos. Ik vind het goed neergeschreven van Kaat de Kock, in één dag heb ik Niets om het lijf uitgelezen. Niet omdat ik genoot van het verhaal maar doordat het onderwerp raakt.

Niets om het lijf is een Young Adult boek en zou ik ouders aanraden te kopen voor hun dochter als besef dat ze goed genoeg zijn, dat eten nodig is om te leven en je nooit jezelf moet gaan veranderen voor een ander.

Een treffend boek over zelfverwonding en een eetstoornis, iets wat je niet wilt krijgen en een ander wilt helpen het niet te krijgen of erbovenop te komen. Je kan dit boek voor € 15,95 bij bol.com kopen (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Clavis