eerste

Willem Visser & Bart Vlietstra – Feyenoord de eerste van de eeuw

Feyenoord won de laatste titel van de eeuw maar heeft tot 2017 moeten wachten om weer de landstitel binnen te slepen. Voor Feyenoord de eerste van de eeuw maar laten we hopen niet de laatste. Op dit moment genieten we allemaal nog steeds lekker na. Het jaaroverzicht viel op de deurmat en ik kon eindelijk beginnen in Feyenoord de eerste van de eeuw. Hij lag me al heel de tijd aan te kijken maar eerst moest een ander boek uitgelezen worden. Luxe probleem.

Feyenoord de eerste van de eeuw

Feyenoord was altijd de eerste van Nederland met winnen: eerste Europa Cup I, eerste Wereldbeker voor clubs, eerste UEFA Cup. Maar Feyenoord was niet zo heel vaak de beste. Het legioen zingt, scheldt, hunkert, toont zelfspot en trouw. Het cultiveert het eigen lijden, want Feyenoord wint nooit gemakkelijk. Maar dat hoeft ook helemaal niet voor een club die zich gaarne afficheert met het stadsmotto ‘sterker door strijd’. Moeilijk winnen, en niet zo vaak, is zeker zo mooi als veel winnen. Feyenoord won in deze eeuw de UEFA Cup in 2002 en de KNVB-beker in 2008 en 2016, maar nooit het kampioenschap. Tot 2017. Willem Vissers en Bart Vlietstra verrijkten interviews uit de Volkskrant met onder anderen Dirk Kuijt, Eljero Elia, Karim El Ahmadi, Nicolai Jørgensen en Leo Beenhakker, en voegden tal van nieuwe stukken toe. Met supporters, met Louis van Gaal over zijn Feyenoordgevoel, met Wouter Bos, Ronald Koeman, Rinus Israel, Pierre van Hooijdonk en veel anderen. ‘Feyenoord, de eerste van de eeuw’, is een document over een unieke landstitel; de eerste sinds de eeuwwisseling.

Heb ik genoten van de terugblik op een mooi jaar?

Feyenoord de eerste van de eeuw heb ik echt met een glimlach gelezen. De terugblikken, de meningen maar ook de strijd van de spelers. Elke keer een stukje vanuit een ander persoon. Vanuit een trainer, een speler en zelfs supporters uit Limburg. Uit alles lees je de gretigheid en de wil om te winnen. Bij de spelers lees je hoe ze sterk zijn geworden samen. Feyenoord is een team geworden. Je leest iets meer over de gesloten Giovanni van Bronckhorst. Het leerproces van Karim el Ahmadi en hoe hij leert anderen met elkaar om te gaan. De weg die Jan Arie, Toornstra en Berghuis hebben afgelegd voor ze slaagden dit jaar bij Feyenoord en dan hebben we Brad Jones nog niet gehad. Het is mooi om te lezen hoe de spelers zijn gegroeid, hoe ze het jaar hebben beleefd.

Feyenoord is een virus, een sluipmoordenaar – Joost Broekman

Het boek leest echt lekker weg is vlot geschreven en iets meer als een maandje na het behalen van het kampioenschap heerlijk om te lezen en weer even te genieten. Sterker door strijd, daar gaat het om, dat is Feyenoord en dat lees je ook. Want wist jij dat Jan Arie loopt de sjouwen met banden en traint op heuvelgebieden, alles om een betere voetballer te worden. Dat vind ik mooi om te lezen, de dingen die je niet weet, wat ze doen voor een wedstrijd en voor elkaar.

Wil jij het jaar van Feyenoord nog een keer beleven. Koop Feyenoord de eerste van de eeuw dan voor €15,00 bij bol.com  (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Voetbal Inside inprint van OverAmstel uitgevers

Bewaren

Bewaren

Bewaren