10 jaar

10 jaar later….

10 jaar later….. 10 jaar later en ik start weer overnieuw. Niet helemaal overnieuw want mijn lichaam herkend echt wel wat ik doe. Toch voelt het een beetje als overnieuw beginnen. Ik heb het over opnieuw beginnen met hardlopen.

10 jaar geleden

Facebook herinnert me de afgelopen dagen aan de schoenen die ik 10 jaar geleden kocht, de eerst training die ik deed. Dan denk ik terug aan een mooie tijd die begon. De trainingen die ik liep, de afstand die grote werd. De evenementen waar ik aan mee ging doen. Het gevoel van hardlopen in de regen, finishen bij een evenement, de liefde van hardlopen delen. Het kriebelde al een tijdje en dan toch ook weer niet. Waarom het niet kriebelt kon ik niet thuis brengen maar misschien toch ook wel. Het weer opnieuw moeten starten, niet zomaar even 15 km kunnen hardlopen, geen 10 km kunnen doen in Rotterdam dus waarom zou ik starten. De kriebel die er wel is die heeft me ertoe gezet om weer serieus aan de slag te gaan omdat ik dat wil.

Op een rare manier kwam dit besef in mijn meest gestreste week. Ik wil terug naar dat gevoel wat ik toen had. Is het slim om dan nu terwijl ik een beetje overloop om met hardlopen te beginnen, weer iets erbij. Nee het is niet iets erbij, ik neem iets terug waar ik meer dan een jaar geleden mee gestopt ben omdat ik te veel had. Dat had ik niet moeten doen. Dit is mijn tijd gewoon even genieten, lekker buiten zijn, meters maken. Snel of langzaam dat maakt niet uit maar de ene voet voor de andere zetten.

De eerste trainingen

Deze week heb ik drie hardlooptrainingen gedaan. De eerste training bestond uit 5 min wandelen in een tempo die ligt tussen de 9:00 en 10:30 min/km. Hierna volgde een herhalingsblok die 6 keer herhaald werd met 2 minuten hardlopen en 1 minuut wandelen. Als cooling down 5 minuten wandelen in een tempo dat fijn voelt.

De tweede en derde training was beide keren hetzelfde. 5 min wandelen in een tempo die ligt tussen de 9:00 en 10:30 min/km. 2 herhalingsblokken van 6 minuten hardlopen en 2 minuten wandelen en eindigen met 5 minuten wandelen.

Alle drie de trainingen gingen echt lekker. Ik moet wel opletten dat ik niet te snel ga want ik weet niet waar het vandaan komt maar die benen die lopen lekker. Die hebben er veel zin in maar ik wil het rustig opbouwen. Gewoon easy naar de 5 km toe trainen. Dit betekend ook dat de trainingen nooit heel lang zijn. Wel heb ik ervoor gekozen om het schema waar ik mee ben gestart iets aan te passen. Ik doe ervoor en erna een 5 minuten wandelblok bij. Het is buiten best koud aan het worden en dan is wandelen een goede warming up.

10 jaar

Tijdens de eerste training had ik het jasje aan dat ik 10 jaar geleden kocht. Ja die pas ik gewoon weer en dat vond ik wel mooi om die juist toen aan te doen. De training van zondag was heel fijn omdat hij bij daglicht was en ik koos een pad waar allemaal grote herfstbladeren lagen. Heerlijk dat gevoel van bladeren onder mijn voeten.

Yoga at home

Deze week deed ik vier keer yoga en elke keer een andere video. De kortste was maandag van 15 minuten maar de rest van de week waren ze allemaal 25 minuten. Na het hardlopen even een yoga workout als cooling down of zonder andere workout gewoon omdat het lekker is. Tijdens de yoga kan ik gewoon lekker tv kijken en hobbelen de katten onder me door. Tijdens deze workout ben ik gewoon thuis aanwezig en hoef ik nergens heen dat is ook echt wel fijn.

De trainingen in de sportschool

De training donderdag en zondag waren een wereld van verschil. Donderdag was de energie echt ver weg. Was ook wel te merken na de training want ik viel bijna op onze trap en buiten terwijl we aan het wandelen waren viel ik ook bijna. Gelukkig kon ik mezelf de ene keer redden en de andere keer mijn vriend anders had ik er nu niet bepaald mooi uitgezien.

De training van donderdag daar denk ik dus maar niet meer aan. De training van zondag was echt lekker. Gewoon op de vloer maar wel met allemaal attributen. Wat ik ook erg lekker vind zijn de hanging leg raises. Ik had drie circuitjes opgeschreven maar heb het bij twee gehouden omdat de laatste wel heel zwaar zou zijn. Waarom ik deze oversloeg? Ik wilde na de training direct hardlopen. Dan was ik warm en kon ik in een andere omgeving gelijk hardlopen en hoefde ik later op de dag niet nog een keer een andere outfit aan. Nu was het dubbele training, naar huis en douchen.

10 jaar later en ik ben trainingen aan het invoeren in mijn horloge voor de komende week. De planning wordt gemaakt en ik heb er echt zin in. Hopelijk kan ik dit volhouden want ik heb echt nog wel hardloopdromen. Sommige zou ik echt nog wel eens uit willen laten komen maar eerst weer eens die 5 km hardlopen afvinken en dan gaan we verder.

Fijne dag en als je iets wil probeer gewoon of het je lukt. Ik ga ervoor.