2015 in kilometers

2015 in kilometers

Het is bijna het einde van het jaar. We denken terug aan alles wat we het afgelopen jaar hebben gedaan, wat we anders willen doen volgend jaar maar eerst eens terugblikken op 2015 in kilometers. We stellen voor onszelf doelen op, doelen om na te leven, om iets te bereiken en om te presteren. Het mooie is om de doelen te halen, maar nog mooier is leren van je doelen en leren accepteren dat sommige doelen niet hoeven, omdat genieten belangrijker is. Het afgelopen jaar heb ik geleerd tijd te nemen en genieten van het hardlopen. Loop ik morgen 2 km omdat ik niet meer tijd heb of 10 km omdat die tijd en energie er is, dan wil ik bij beide afstanden één ding: genieten.

De grote les van het jaar is dus genieten. Terugblikken aan het einde van het jaar vind ik altijd erg leuk en motiverend. Vaak heb ik toch meer gedaan dan verwacht of gepland was. Aan het begin van het jaar vertelde ik mijn doelen, doelen omdat er niet één plan was. Ik mocht mijn kilometers niet verhogen i.v.m. de pijn in mijn arm, 15 km was de max, dus stelde ik mezelf de volgende vier doelen:

1x in de maand minimaal 15 km hardlopen
9 keer heb ik 15 km of meer gelopen, maar ik mis 6 maanden waarin ik dit niet haalde door een te drukke planning of blessure. Ik liep in januari 22 km, februari 15 km, juli 1,2 km, in augustus liep ik 15,4, 15,5 en 18 km, in september 19,4 en 19,1 en natuurlijk in oktober de halve marathon.

Minimaal 1x meer dan 100 km in de maand lopen.
2 keer liep ik meer dan 100 km in de maand. In juli 103 km en augustus 110,6 km. Dit waren ook mijn fijnste maanden, dus dat verbaast me echt niks.

Mijn 10 km-tijd proberen te blijven verbeteren en hopelijk onder het uur (maar een paar seconden sneller zou al leuk zijn).
Mijn 10 km-tijd is niet verbeterd, maar dit doel geef ik niet op. Hier blijf ik aan werken. De 10 km is een heerlijke afstand en daar valt ook goed voor te trainen, dus ik kom daar wel een keer mee dat ik sneller ben dan ik was.

In minimaal 12 verschillende plaatsen hardlopen
Krimpen aan de Lek, Lekkerkerk, Ouderkerk aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel, Rotterdam, Alblasserdam, Den Haag, Kijkduin, Zandvoort, Eindhoven, Oud Verlaat en Zevenhuizen. 13 plaatsen en dan tel ik de laatste twee als mazzel, want dit was tijdens de Leontien Ladies Run in Rotterdam waar we om de Zeverhuizenplas liepen en daardoor door drie plaatsen liepen. Nieuwe plaatsen en in andere plaatsen lopen is erg leuk: nieuw uitzicht, je kent de plekjes van je kilometerpunten niet en je traint anders.

Doelen gehaald, niet gehaald en doelen toegevoegd. Dat ik eigenwijs ben is een feit, dat ik doorzettingsvermogen heb ook en dat resulteerde in de halve marathon. Wat niet mocht heb ik toch gedaan, want het voelde goed en het ging goed. Ik verlegde de 15 km-grens naar een halve marathon. Ik genoot van de trainingen, de afstanden, de tijd en de uitdaging. De halve marathon was prachtig. Het heeft me nog meer laten zien dan dat ik al wist. Ik ben een doorzetter, een vechter, ik geef niet op, mentaal ben ik gegroeid, fysiek moet ik nog verder groeien, maar die finish is gehaald.

Ik kijk terug op zo’n ontzettend mooi hardloopjaar waarin ik veel geleerd heb, veel heb gedaan, zo genoten heb en momenten heb meegemaakt die ik niet snel ga vergeten. Hand in hand over de Coolsingel met Wendy en Nicole, hand in hand met Zélia in Zandvoort, Kijkduin en Eindhoven. 15 (misschien 16) wedstrijden, diverse evenementen, bijna 800 km en 100 uur. De afgelopen drie maanden zijn de kilometers bijna niks en werk ik aan mijn herstel. Ook van deze periode leer ik veel. De klachten komen gelukkig niet door het hardlopen maar maakten het hardlopen wel lastig tot onmogelijk. Ik ben blij dat ik nu weer een aantal kilometers maak en dat gaan er weer veel meer worden. In 2015 ik heb geleerd, genoten, gehuild en dat was het allemaal waard.

Zoveel mooie momenten het afgelopen jaar dus nog een aantal fijne foto momentjes;

Hoe was jouw hardloopjaar!