3pak

3PAK 2022 – Boekenweek van jongeren

Daan Heerma van Voss en Chinouk Thijssen hebben dit jaar een kort verhaal geschreven voor ‘3PAK’, het gratis geschenk van de Boekenweek van Jongeren. Dichter Gershwin Bonevacia maakt een gedichtencyclus. ‘3PAK’ is tijdens de Boekenweek van Jongeren, van 16 tot en met 25 september, door jongeren gratis af te halen op school of in de boekhandel en bibliotheek. Ik hoor niet meer tot de categorie jongeren maar was wel benieuwd naar 3PAK en heb hem daarom gelezen. 

Vorige jaren was bij onze bibliotheek geen 3Pak te vinden en helaas wisten ze er ook niks van aan wie ik het vroeg. Dit jaar ergens anders de 3PAK gehaald want deze moest ik hebben. Waarom? Omdat Chinouk Thijssen een kort verhaal ervoor geschreven heeft. De boeken die zij schrijft kan ik altijd zo van genieten.

Dit wil jij lezen! 3PAK

Chinouk Thijssen – You’re next; Farah geniet van een strandvakantie, totdat in haar hotel een meisje wordt neergestoken. Een briefje met Ýou’re next’verandert de stemming definitief. Wat heeft Chinouk een heerlijk kort verhaal geschreven maar wat een gemeen einde. Veel te kort was het verhaal want ik zat er zo lekker in dat het langer had gemogen maar dan is het geen kort verhaal meer. Chinouk kan zo goed spannende verhalen schrijven waar ik helemaal inzit zelfs bij een kort verhaal.

Gershwin Bonevacia – Ook als je ze wist; ‘Wat als ik opnieuw in de brugklas zat?’ In zeven gedichten vraagt de dichter zich af wie zijn identiteit bepaalt: hijzelf of de samenleving? Helaas pakte de gedichten mij niet echt. Er was een zin die me wel enorm pakte en dat was je leert niet dat vriendelijkheid je ook kan uitputten. De teksten gaan over jongeren, over jezelf zijn, bewijzen, de wereld hoe die naar je kijkt. Ik denk voor jongeren meer herkenbaar dan voor mij.

Daan Heerma van Voss – Solaro; Een toevallige vriendschap, tussen een journalist en een bankier, die op zoek is naar het perfecte maatpak. Wat is uiteindelijk belangrijker; vriendschap of schoonheird? Dit vond ik een heel apart verhaal, zijn schrijfstijl is interessant, woordgebruik is heel mooi maar het verhaal trok me totaal niet. Ik heb het gelezen maar hoe het eindigde snapte ik niet. Misschien is dit niet mijn genre.

3pak

Wat ik erg leuk vind is dat na elk verhaal geven ze drie boeken die ze aanraden om te lezen. Ik hoop dat veel jongeren de 3PAK lezen en hierdoor de boeken van Chinouk Thijssen gaan lezen want die zijn mega goed. Gegijzeld, Dubbellevel, Truth or Dance 1, 2 & 3 of Fataal spel ik kan ze allemaal aanraden. Over de andere twee kan ik helaas niks verder melden want daarvan heb ik niks in mijn kast staan.