bewegen

Active Life; niet fit toch bewegen

Vorige week was ik in het weekend niet fit en dat liep de afgelopen week nog door. Ik was niet fit maar bleef toch bewegen. Het is fijn om te bewegen en goed voor het lichaam. Geen zware week met trainingen maar relaxt en goed te doen en dat is belangrijk luisteren naar het lichaam na een week die niet top was.

Niet fit toch bewegen

Bewegen is enorm belangrijk. Zelf heb ik dit ontdekt toen ik weer heel wat jaren geleden de diagnose PDS (Prikkelbare darm syndroom) kreeg. Het is een onderwerp wat ik graag vermijd maar het is wel iets wat mijn leven beheerst. Onderzoek heeft aangetoond dat lichte tot middelzware vormen van sport en beweging een positief effect hebben op PDS klachten. Bewegen en sporten zorgt voor stress vermindering en dit heeft een positief effect op de darmen. Ook heeft fitter zijn een positief effect op PDS klachten. Ik weet uit eigen ervaring dat dit ook echt zo is. Wanneer ik als een hoopje op de bank zit kan het zijn dat ik ervoor kies om te gaan wandelen. Één de buitenlucht doet veel goed maar ook het bewegen. Lage activiteit want voor hoge activiteit heb ik dan geen energie of kracht en dat is ook zeker opletten. Weten wat ik aankan op minder fijne dagen is heel belangrijk. Op goede dagen kan ik bijvoorbeeld 40 kilo instellen op lat pull down maar op dagen dat het niet top gaat moet ik kiezen voor 36 kilo. Mijn spieren hebben namelijk sneller spierpijn en de kracht is minder. Het belangrijkste is blijven bewegen want ten alle tijden zal ik met bewegen me beter voelen dan wanneer ik op de bank blijf hangen.

Twee keer hardlopen maar wel rustig

Hardlopen had ik de laatste weken niet meer gedaan. De warmte hield me langs de kant, daarna was het niet fijn vanwege dat ik niet fit genoeg was. Deze week trok ik twee keer mijn hardloopschoenen aan om te gaan hardlopen. Beide keren deed ik dezelfde training. 1 minuut wandelen, 2 minuten hardlopen en dat 6x. Een hele simpele training maar zo belangrijk om aan te voelen waar je staat. Dinsdag was echt wel zwaar. Ik merk dan heel erg dat ik buiten adem ben van iets wat voor mij best simpel moet zijn. Toch genoot ik enorm van deze training en dat kwam vooral door het uitzicht wat ik had. Afgelopen zondag deed ik dezelfde training en dat ging al een stuk gemakkelijker. Beide keren 1 km inwandelen en 1 km uitwandelen ongeveer en dan heb ik met de training samen toch 5 km in de benen. De rust in deze gemakkelijke trainingen heb ik echt gevonden. Ik weet wat het voor me betekend om dit te kunnen en gewoon even goed te voelen hoe het gaat.

bewegen

Wandelen in het donker

Donderdagavond gingen we nog even samen wandelen. Ik wilde heel graag de herten zien maar natuurlijk wanneer je het wil dan zie je ze niet. We wandelden een route van 4 km. Aan het einde liepen we heel langzaam want het was heel snel donker geworden en midden in de weilanden dan lopen betekend dat je niks meer ziet. Best wel eng maar heel fijn dat we samen waren. Even lekker bewogen zeker na een dag stilgezeten te hebben.

Vrijdagavond sportschool avond

Het weekend beginnen in de sportschool vind ik echt fijn. Heerlijk om de week er even af te trainen. Tijdens het trainen in de sportschool ligt de focus echt op mezelf, letten op mijn houding en de uitvoering van de oefeningen. De training vloog voorbij en voor ik het wist moest ik al stoppen omdat we gingen eten bij Rianne.

Weekend wandelen en hardlopen

Weekend maar voor mij ook het begin van mijn vakantie. Ik ben heerlijk even twee weken vrij van mijn werk. Dit betekend meer tijd om dingen te doen die ik leuk vind zoals, kleuren, verven, lezen en actief bezig zijn. We begonnen eerst maar eens met een bezoekje aan vrienden die we te lang niet gezien hadden. We wandelden met de honden een rondje door het bos en dat was echt wel lekker. Zondag begon de dag heel relaxt maar tegen een uurtje of 10 maakte ik me klaar om te gaan hardlopen. Erna nog een korte workout op het balkon en toen vooral relaxen.

Wanneer ik weer helemaal fit ben dat weet ik niet. Vaak heeft het echt wat tijd nodig. Het heeft veel van mijn energie gekost en de dagen erna merk ik dat nog heel snel door buiten adem te zijn, bezweet bij een minimale inzet. Het komt vanzelf zolang ik maar blijf bewegen.