allebei dood

Adam Silvera – Op het einde gaan ze allebei dood

Op het einde gaan ze allebei dood is geen gezellige titel. Dit boek koos ik uit in een kringloopwinkel in januari vanwege de cover. De cover sprak me ontzettend aan. Twee jongens in outline op de cover de tekst prominent aanwezig. Ik pakte hem niet direct maar de cover bleef me trekken dus besloot ik het boek te nemen. Vaak lees ik de boeken die ik meeneem niet direct maar nadat ik Matilda uit had heb ik dit boek van Adam Silvera opgepakt en begon ik te lezen. 

Waar gaat Op het einde gaan ze allebei dood over?

Iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day. Ze beslissen samen nog een laatste avontuur te beleven, een onvergetelijke dag die hun beider levens voor altijd zal veranderen. Maar maak je geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood.

Was de aantrekking van de cover terecht?

Vaak wordt ik aangetrokken door het ontwerp van een cover want dat is toch echt het eerste waar ik naar kijk. Als deze me trekt lees ik de achterkant en beoordeel of dit boek wat voor mij is. Heel eerlijk Op het einde gaan ze allebei dood daar twijfelde ik aan of het iets voor me zou zijn. Toch koos ik het boek om mee te nemen, ik had het online ook al een aantal keren voorbij zien komen en dat gaf de doorslag.

Op het einde gaan ze allebei dood bestaat uit vier delen. Vier delen die allemaal plaats vinden op één dag.  Deel één begint wanneer Death-Cast Mateo en Rufus op belt. Death-Cast belt net na middernacht de mensen op die die dag gaan sterven. Een telefoontje wanneer niemand op zit te wachten maar je wet dat hij een keer gaat komen. De een neemt het goed op de ander wordt kwaad of verdrietig. Je weet vanaf dat moment dat je laatste uren, minuten zijn ingegaan.

In deel twee lees je over De laatste vriend een app die speciaal gemaakt is voor doodlopers, zodat ze hun laatste dag niet alleen hoeven door te  brengen Deel 3 Heet Het begin en Deel 4 Heet Het einde. Ik ga er niet op in wat er in de hoofdstukken gebeurt want dit zou te veel over het verhaal vertellen. Elk deel is opgedeeld in korte hoofdstukken die je vanuit de personage leest die bovenaan de pagina staat vermeld. Het meeste lees je vanuit Mateo en Rufus. Onder de namen staat de tijd zodat je weet hoe laat het is op de dag.

allebei dood

Tijdens het lezen komen er een aantal andere personages voorbij. Eerst denk je wat heeft die hiermee te maken alleen net daarvoor hebben Mateo en Rufus hun weg gekruist of gaan hun wegen nog kruisen. Op deze manier zie je maar weer hoe klein de wereld is. Weten dat het je laatste dag is lijkt me eng. Wat ga je nog doen wat laat je achter, hoe laat je het achter maar vooral waar wil je zijn. Hoe ga je eindigen dat wil je niet weten, dat weet je niet je weet alleen de dag verder niks.

De aantreking van de cover was terecht Op het einde gaan ze allebei dood is een goed geschreven verhaal die je meeneemt in de dag van twee doodlopers en wat ze die dag nog beleven. Ondanks dat je het einde weet is het een prachtig boek hoe het geschreven is. Hoe het me laat nadenken en hoe Mateo en Rufus nadenken over hun leven en hoe ze dat delen. De hoofdstukken las ik goed weg en geen moment was het langdradig of afgeraffeld. Het is een boek over leven, liefde, verlies, dood en jezelf vinden. Ben je benieuwd geworden naar dit boek? De paperback is te koop voor € 10,- en de hardcover waar mijn oog op viel is te koop voor € 21,95. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)