Heminsley

Alexandra Heminsley – Running like a girl

Want al hardlopend ontdekte ik dat de grenzen van je prestaties niet worden bepaald door anderen, maar door jezelf. Een boek lezen over hardlopen terwijl het hardlopen bij mij nu op een laag pitje staat is echt heel erg fijn. Bij één stuk tijdens het lezen dacht ik echt, ik stop ermee om vervolgens de woorden te lezen van de vader van Alexandra.

Gedesillusioneerd door het krachthonk en het geyoga beu besloot Alexandra Heminsley te gaan hardlopen. Ze koesterde hoge verwachtingen: de kont van een atlete, het middel van een supermodel, de snelheid van een gazelle. De eerste poging verliep niet bepaald goed. Zes jaar later heeft ze op twee continenten vijf marathons gelopen. Haar vader zei het al: je loopt evenzeer met je hoofd als met je benen. En daarom is dit een boek over hardlopen dat niet alleen maar over hardlopen gaat.

Alexandra neemt je mee bij haar eerste stappen naar buiten, in een hardloopwinkel, op weg naar de marathon, de dips die hardlopen ook kent en het niet durven hardlopen als anderen kijken. Elk hoofdstuk begint met een quote. Elke keer een quote die gewoon raak is en je doet denken ja dat is waar of het zet je aan het denken hoe wat en waarom hardlopen.

Doe geen moeite om beter te worden dan je tijdgenoten of voorgangers. Probeer alleen beter te worden dan jezelf.

Het boek bestaat uit twee delen. Deel één is het verhaal van Alexandra en deel twee is vraag en antwoord. Deel één is het verhaal van Alexandra waar ze verteld waarom ze ging hardlopen. Hoe de trainingen gingen, wedstrijden verliepen, hoe ze zich voelde. Alle ups en downs komen voorbij. De blijdschap na een wedstrijd, de inschrijvingen voor andere wedstrijden en dan wanneer die in de buurt komen beseffen dat ze niet goed genoeg getraind heeft. Geen exact dagboek maar momenten die ze uitlicht hoe het ging of juist niet ging. Geen enorme wedstrijdverslagen maar realistische punten die ze ervoer tijdens het lopen van de marathon. Het is geen verhaal hoe top hardlopen is. Natuurlijk zijn er veel happy moments waar Alexandra over schrijft maar ook momenten die niet fijn zijn. Deel één vond ik heel fijn om te lezen en had voor mij veel langer mogen zijn.

Het boek is eerlijk over hoe hardlopen is. Dit maakt het herkenbaar waardoor ik lekker door blijf lezen. Voor mij staan er echt fijne zinnen in die me motiveren om niet op te geven maar door te werken aan mijn weg terug. Welke zinnen, deze: Hardlopen is meer dan hardlopen, het is het zien van de seizoenen, de natuur die bezig is en veranderd, zelfs de saaiste routes worden daardoor prachtig. – Het gaat niet altijd om tijd, het gaat om de ervaring, hoe je je voelt als je daar loopt. – Zie je sneller gaan dan als teken van vooruitgang in plaats van gewoon meer van zo’n marathon genieten?

Deel twee bevat bekende hardloopdames die voor ons hardlopen en dan vooral de wedstrijden hebben mogelijk gemaakt. Tips over blessures, voeding en uitrusting. Wat moet je wel en niet meenemen en wat voor eten is goed. Natuurlijk wordt hier niet alles heel uitgebreid besproken. Dit had voor mij niet erbij gehoeven maar het is een leuke toevoeging en nuttig voor beginnende hardlopers.

Ben je een hardloper of wil je een hardloper worden ga dit boek lezen. Het boek is voor € 8,00 te koop bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Rainbow