lieg

Alice Feeney – Soms lieg ik

Een voorkant met groot de tekst Soms lieg ik in de kleur van oranje naar geel, het knalt eruit. Het trekt de aandacht, ik draai het boek om en lees de eerste vier zinnen. Die zinnen zijn al genoeg om te willen lezen in dit debuut boek van Alice Feeney.

Er zijn drie dingen die je over me moet weten:
Ik lig in coma
Mijn man houdt niet meer van me
Soms lieg ik

Amber Reynolds ligt in coma. Ze kan zich niet herinneren hoe dat is gebeurd. Maar ze weet dat het geen ongeluk was… Ze heeft het zogeheten locked-in-syndroom: ze hoort alles, maar kan zich niet bewegen en kan niet praten. Doodsbang, opgesloten in haar eigen lichaam, probeert ze haar herinneringen van de afgelopen week te reconstrueren. Met een echtgenoot die niet meer van haar houdt, een zus met een geheim en een ex die nog steeds door haar geobsedeerd is, weet Amber dat er iemand liegt over wat er met haar gebeurd is. Haar leven is nog steeds in gevaar. Lukt het haar wakker te worden voor het te laat is?

Soms lieg ik leest als een trein

Niet veel boeken die ik begin op een zaterdag hou ik zo lang in mij handen. Al op de eerste dag had ik ongeveer 160 bladzijdes gelezen. Dit is voor mij echt veel en zeker op een zaterdag. Ik zat direct in het boek en daar was ik eigenlijk wel verbaasd over want grotendeels speelt het zich af op één plek. Tijdens het lezen lees je over het heden, eerder en vroeger. Deze combinatie zorgt ervoor dat je de personages langzaam leert kennen. Het verleden lees je in dagboek vorm wat anders is dan het heden en eerder maar wel leuk op deze manier. Het heden lees je uit de gedachtes en gevoelens van Amber. Je leest wat er door haar heen gaat, wat ze hoort, voelt, merkt, waar ze achterkomt, alles beleef je vanuit haar perspectief.

Soms lieg ik een debuut dat vraagt naar meer

Een debuut voor Alice Feeney, nou met schrijven mag ze zeker doorgaan want ze weet de spanning goed op te bouwen, ondanks dat je eigenlijk zo goed als alleen in het hoofd van Amber aanwezig bent. Aan het einde had ik echt een what the fuck moment hoe het eindigde. Naar het einde toe had ik dit wel een aantal keer maar aan het einde helemaal, gewoon meerdere keren dacht ik echt wat gebeurt hier allemaal. Ik sloeg het boek dicht met verbazing hoe het verlopen was naar het einde toe. Stom verbaasd door de intriges, de spanning en de wending van het boek die ik totaal niet zag aankomen. Dit zorgde dan ook dat ik het boek eerst uit moest lezen voor ik ging slapen want ik moest weten hoe het eindigde.

Amber is vanaf het begin een boeiend persoon en ondanks dat ze in coma ligt gebeurt er zo ontzettend veel. Dit boek is voor €15,00 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij A.W. Bruna

Bewaren