Boskamp

André van Kats – Boskamp leven met Feyenoord

Het is alweer in oktober 2013 geweest dat ik Geen Gezeik las. Geen Gezeik is een boek geschreven door Wim de Bock. Het boek gaat over het leven van Jan Boskamp. Van zijn jeugd in het oude Noorden, zijn voetbal carrière, zijn vrouw en natuurlijk Feyenoord. Er is een nieuw boek over de man die van Feyenoord houd. André van Kats heeft een boek geschreven met een toepasselijke titel; Boskamp leven met Feyenoord. Heel dit boek ademt Feyenoord en laat dat nu ook precies mijn club zijn.

Lees de pagina hierboven. Het was de pagina die ik opensloeg toen ik het boek ontving. Die woorden deden me laten glimlachen, ik hoorde Boskamp. Alleen al de eerste zin snapte ik wat hij bedoelde. Ja we stonden er afgelopen seizoen maar niet met de schaal en de schaal die moet daar in de lucht gestoken worden. Net als Jean-Paul van Gastel deed in 1999 met een Feyenoord zonnebrilletje op. Een beeld die niet gauw uit mijn hoofd zal verdwijnen.

Terug naar het boek. Boskamp leven met Feyenoord is geschreven door André van Kats. André heeft een jaar lang Feyenoord gevolgd door de ogen van Jan Boskamp. Een tv-analist die er voor uitkomt dat hij Feyenoord supporter is en niks anders, dat is Jan Boskamp. Wanneer je aan Feyenoord komt dan kom je aan hem. Dit is ook duidelijk te lezen in dit boek. Maar alleen over Feyenoord gaat het niet. André van Kats schetst niet alleen een beeld van de gebeurtenissen op het veld en de hunkering naar de titel maar ook een kijkje in het leven van Jan Boskamp.

Ze gaan samen op reis naar Pearl Harbor, de tweede wereld oorlog speelt naast voetbal een grote rol in het leven van Jan. Wanneer hij geen voetbal kijkt gaat er een dvd op over de tweede wereld oorlog. Ze praten over vroeger, er komen vrienden aan het woord en ook zijn zoons. Een kijkje in het leven van Jan Boskamp met als rode draad Feyenoord, in het seizoen 2015-2016 maar ook Feyenoord van vroeger.

Wat vond ik van Boskamp leven met Feyenoord?

Het is een heerlijk boek. Anders als het boek Geen Gezeik, natuurlijk lees ik hier en daar een paar dingen die ik door dat boek weet maar het boek is heel anders en dat is fijn. Je leert Jan Boskamp meer kennen. Wat er door hem heen gaat in een wedstrijd, hoe hij zich voorbereid en dat hij standaard eerder weggaat bij een wedstrijd. Het doorzettingsvermogen wat hij heeft wanneer hij wat beloofd, denk maar aan die fietstocht die hij heeft afgelegd voor het goede doel. Hij had het niet hoeven doen maar deed het toch. Ter voorbereiding liet hij een hoop eten staan en trainde ervoor en na de tocht was hij kapot maar hij gaf niet op. Hij gaf niet op omdat dat in hem zit om dat niet te doen en door het meisje dat het gezicht was van de actie.

Jan is een gezicht wat veel bij sportprogramma’s voorbij komt. Waarom Jan Boskamp in alle tv programma’s komt en blijft komen ondanks dat hij het vaak te veel vind lees je ook. (nee ik ga niet spoileren, kom er maar zelf achter waarom hij dat doet) De manier waarop het boek geschreven is zorgt ervoor dat ik het idee heb dat Boskamp het zelf verteld. Het is gemakkelijk geschreven. Een paar langere hoofdstukken en dan weer een tekst wat op een bladzijde past. Ik heb het gelezen met een glimlach, genoten en ben nog meer te weten gekomen over een mooie man.

Wil je het boek graag lezen? Boskamp Leven met Feyenoord kost €19,99 bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Voetbal Inside/Over Amstel