hate

Angie Thomas – The hate u give

Een boek wat al een tijdje op mijn lijstje stond om te lezen is The hate u give. In samenwerking met Uitgeverij Moon heeft Uitgeverij Rainbow The hate u give uitgegeven in een rainbow formaat. Deze heb ik mogen lezen en wauw dit boek heeft me totaal niet teleurgesteld.

Starr Carter woont in een armoedige, zwarte buurt, maar gaat naar een dure witte school. De balans die Starr tussen deze werelden heeft gevonden, wordt overhoop gehaald als haar beste vriend Khalil voor haar ogen wordt doodgeschoten door een politieagent, onschuldig. Verslagen door emoties probeert Starr zichzelf te herpakken in een samenleving vol ongelijkheid, overleven in de twee werelden wordt steeds lastiger en de waarheid spreken krijgt een hoge prijs.

Ik had niet naar dit feestje moeten gaan

Dit zijn de woorden waar The hate u give mee begint. Vanaf die woorden zit ik in het verhaal. De toon waarmee het geschreven is trekt me het verhaal direct in. Het is een vlot geschreven verhaal dat lekker weg leest, maar tegelijkertijd een hele leerzame boodschap draagt. Dit boek moet gewoon iedereen lezen om even de besef hoe het gaat. Hoe de politie is, dat er goede en slechte politieagenten zijn. De manier waarop hun acties worden goedgepraat, hoe het rechtssysteem is.

Wat ik echt heel goed vind aan dit boek is dat niet alleen de slechte kant van de politie wordt laten zien maar ook van de bendes. Hoe de bendes met elkaar omgaan, hoe er gereageerd wordt als er iets fout gaat. Demonstreren in je eigen buurt hoe veel zin heeft dat en hoe je er anderen mee benadeelt. Het boek laat heel veel kanten zien en dat is echt wel heel sterk. Ik las het echt heel snel uit. Bladzijde na bladzijde las ik achter elkaar uit.

Vijf delen

Het boek bestaat uit vijf delen; 1 Wanneer het gebeurt, 2 Vijf weken later, 3 acht weken later, 4 tien weken later, 5 De uitspraak dertien weken later. Dertien weken die we langer lijken zoveel gebeurt er maar in lezen lijkt het elkaar heel snel op te volgen en de stappen naar een paar weken verder zijn heel goed en je mist niks ertussen.

‘Starr-Starr, altijd doen wat ze zeggen’, zei hij. ‘Hou je handen zo dat ze ze kunnen zien. Geen onverwachte bewegingen maken.Alleen praten als je iets gevraagd wordt.’

Velen zullen dit boek al gelezen hebben maar als je dat nog niet hebt gedaan zeg ik doen. Het is een Young Adult maar ik heb geen moment het idee gehad dat ik een YA aan het lezen was. De zinnen, de woorden, de gesprekken, het is voor alle leeftijden vanaf ongeveer vijftien jaar denk ik. Het is heel actueel en voor sommigen misschien wat meer inzicht in wat er allemaal gebeurt.

Wat ik mooi vind is dat Tupac erin voorkomt met zijn muziek en de uitleg van Thug life -The Hate U Give Little Infants Fuck Everybody. Er zijn ook meer dingen die naar Tupac verwijzen, zijn muziek, de naam starr  (de naam die hij zijn dochter zou geven) en ik denk nog wel meer dingen. Ik zou nog zo veel meer willen vertellen maar lees het zelf maar en ervaar. Deze rainbow pocket The Hate U Give is te koop voor € 9,00 bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.) Een boek wat je dus moet lezen en ervaren.

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Rainbow