Anki Wijnen - Shoot!

Anki Wijnen – Shoot!

Écht goede foto’s zijn foto’s die je raken. Die iets bij je oproepen: een gevoel of herinnering. Foto’s die eigen zijn en kenmerkend voor jou als fotograaf. Hoe maak je zulke foto’s en hoe leer je niet meer naar de automatische stand terug te vallen. Hoe maak je de foto’s die je wilt. Het boek Shoot! van Anki Wijnen leert je enorm veel over fotografie en niet op de saaie theorie manier.

Shoot! krijg ik binnen en de eerste vijf tot tien minuten sla ik hem niet open. Ik bekijk het boek. Wauw wat is dit boek prachtig. Een roze voorkant, gouden letters met een blindpraeg, een foto midden op en dan de band gele stof bedrukt met gouden streepjes en gouden tekst. De voor- en achterkant opgeplakt op dik karton. Wauw dit boek alleen al is het fotograferen waard en maakt me nieuwsgierig wat er allemaal in staat.

Het voorwoord komt van Anki zelf en gaat over hoe ze zelf is begonnen met fotograferen en de saaie boeken die ze niet doorkwam vanwege de saaie stom en nog minder inspirerende foto’s. Herkenning want de boeken die hier in de kast staan zijn niet uitgelezen en pak ik te weinig erbij tot nooit. Het boek ziet er prachtig vormgegeven uit maar daarvoor heb ik hem niet. Ik heb hem voor mijn fotografie. Het boek is opgedeeld in acht hoofdstukken. Hoofdstukken over compositie, producten en & interieurs, creatieve tips & trics maar ook hoe werkt je camera.

Elk hoofdstuk is voorzien van foto’s inclusief uitleg, een berg aan inspiratie en tekst maar het voelt niet aan als een overdaad van informatie. Het serieuzere hoofdstuk Hoe werkt je camera is heel duidelijk, het is kort gehouden zodat het begrijpelijk is, geen moeilijke taal gebruikt maar gewoon to the point dit is het zo werkt het.

Door de hoofdstukken heen vind je DIY stukjes. Eén van de DIY is “Probeer eens een dag foto’s te maken van dingen die je raken. Dat mag van alles zijn, zolang het jou wat doet. Evalueer aan het eind van de dag je foto’s; welke kleuren spreken je aan? Is er een lijn te ontdekken in de foto’s die je hebt gemaakt?” Met dit boek is het dus niet alleen maar theorie en inspiratie nee je wordt gewoon ook aan het werk gezet.

Met tips uit het boek ben ik al flink aan de slag gegaan. Later zal ik hier een aparte post over maken met foto’s die ik gemaakt heb. Zo heb ik aardig wat zitten experimenteren tijdens een spelletje risk met scherpte diepte en manuele instellingen. Erg leuk om te doen en te zien dat de tips ook daadwerkelijk werken en dat ik nu zag wat ik deed.

Fotograferen doe ik al een tijd, ik heb zelfs op meerdere plekken mijn foto’s mogen tentoonstellen en toch ben ik dit boek gaan lezen. Kon ik dan niet al foto’s maken? Ik kan zeker foto’s maken maar ik weet ook dat ik betere foto’s zou kunnen maken, meer kan leren om beter te zijn. Heeft Shoot! hierbij geholpen? Shoot! heeft mij zeker wat dingen geleerd. Dingen die ik was vergeten maar ik leerde ook nieuwe dingen, anders kijken en bewuster te kijken. Dit boek verdwijnt niet in de kast zoals de andere fotografieboeken. Deze beland tussen mijn belangrijke boeken. HEt boek beland hier door het uiterlijk maar zeker ook door het innerlijk.

Zie je de Cheat sheet op de achtergrond? Die kan je downloaden op de website van zilverblauw. Bezoek de blog van Anki en laat je nog meer inspireren door de foto’s maar zeker ook door haar ontwerpen en inrichting.  Shoot! kost € 19,95 en is zeker meer dan de moeite waard om te kopen om je te laten inspireren maar ook te motiveren om meer die camera te pakken en foto’s te maken die er toe dan en minder de snelle snapshots met je telefoon.

Koop bij bol.com

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Snor

Bewaren

Bewaren