Achterhuis

Anne Frank – Het Achterhuis

Vroeger leende ik boeken uit de bibliotheek. Daar zat Het Achterhuis van Anne Frank ook bij. Het boek stond op de leeslijst van school en ik was benieuwd naar het verhaal. Sommige boeken van vroeger wil ik in mijn boekenkast hebben en hierbij hoort Het Achterhuis bij. Twee jaar geleden vond ik deze versie in de kerk bij een boekenverkoop en kocht hem.

Dit jaar heb ik een lijst van boeken samengesteld die ik dit jaar wil lezen. Het Achterhuis van Anne Frank stond in deze lijst om te lezen dit jaar. Het is zeker twintig jaar gelezen dat ik Het Achterhuis las, misschien zelfs langer geleden. Rond de 15 jaar was ik. Een leeftijd waarop je anders een boek leest dan wanneer je 35 bent. Dit kon ik met het lezen van Het Achterhuis zeker merken. Een aantal jaar geleden heb ik met mijn zus Het Achterhuis bezocht.

Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij. Zij schreef haar brieven alleen voor zichzelf, tot ze in de lente van 1944 op radio Oranje de minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen in ballingschap, Bolkenstein, hoorde spreken. Hij zei dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt. Als voorbeeld noemde hij onder andere dagboeken. Onde de indruk van deze redevoering besloot Anne Frank na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen.

In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren verkocht.

Het Achterhuis is geen vrolijk boek maar het is ook zeker niet deprimerend geschreven. Je leest het verhaal van Anne Frank en hoe ze het ervaart om te leven als onderduiker. Opgesloten te zitten voor jaren, geen deuren of ramen die open mogen, steeds minder eten of hetzelfde, geen water mogen gebruiken op bepaalde tijden en zo kunnen we nog even doorgaan. Iets wat wij ons niet voor kunnen stellen. Geen vrijheid en dat voor jaren.

Twee stukken maakte het meeste indruk op me. Het meeste indruk maakte de laatste bladzijde, dat precies dat de laatste woorden waren die ze opschreef. Anne zoekt naar zichzelf. “…. en zoek aldoor naar een middel om te worden zoals ik zo erg graag zou willen zijn en zoals ik zou kunnen zijn, als… er geen andere mensen in de wereld zouden wonen.” Dit maakte echt wel indruk deze laatste woorden, iemand die iets wilde zijn en gevangen zat zonder iets gedaan te hebben. Hoe oneerlijk is het dat iemand die niks kwaad deed is gestorven onder erge omstandigheden.

Het andere stuk wat ik heel mooi vind is over de helft van het boek. “Dan denk ik niet aan alle ellende, maar aan het mooie dat nog steeds overblijft. Hierin ligt voor een groot deel het verschil tussen moeder en mij. Haar raad voor zwaarmoedigheid is: ‘Denk aan al de ellende in de wereld en wees blij dat jij die niet beleeft.’ Mijn raad is: ‘Ga naar buiten, naar de velden, de natuur en de zon. Ga naar buiten en probeer het geluk in jezelf te hervinden; denk aan al het mooie wat er in jezelf en om je heen groeit en wees gelukkig.”

Wel moet ik eerlijk zijn over dit boek. Het is geen boek wat lekker wegleest en je maar in wilt blijven lezen. Die spanningsboog zit er niet in want het is echt een dagboek van een leven wat niet heel spannend was, interessant dat zeker wel. Wat ik vooral merkte toen ik het nu las en het verschil met toen ik 15 was is dat ik het nu anders gelezen heb. Ik begrijp nu meer van wat Anne schrijft en tussen de regels door lees je hoe erg het er is en hoe de verhoudingen zijn ondanks dat Anne niet alles letterlijk omschrijft.

Het Achterhuis vind ik echt een must read, misschien zeker nu. Velen vinden het nu heel erg en vergelijken onze situatie met WOII maar dat vind ik persoonlijk zo dom. Onze ramen kunne open, de gordijnen hoeven niet dicht te blijven en je mag ten allen tijden in je eigen tuin of op je eigen balkon. Eten is er genoeg en je hoeft geen bonnetjes in te leveren. Wil je Het Achterhuis lezen check dan wel even welke versie je pakt want er zijn verschillende versies ivm oude taal en nieuwe taal en nieuwe passages die gevonden zijn en toegevoegd. Het boek is te koop bij bol.com voor € 12,99 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)