Juliette

Annejet van der Zijl – Leon & Juliette

Het boekenweekgeschenk van 2020: Leon & Juliette heb ik gelezen begin 2021. Het lag al een tijdje op me te wachten. Het trok me wel en niet om te gaan lezen. In het nieuwe jaar begin ik graag met wat dunnere boekjes en was deze dus zeer geschikt met maar 96 bladzijdes. Geen idee waarom maar dit gebeurt nu al een paar aan het begin van het nieuwe jaar en dat vind ik een fijn begin.  

Waar gaat Leon & Juliette over?

De plaats was Charleston, het jaar was 1820. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zijn niet meer waard was dan een onmondig stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden.

Dát hij haar kocht was dus niet zo vreemd. Deden blanke mannen dat toen niet vaker met slavinnen die hun wel aanstonden? Wat er daarna gebeurde was in de ogen van de wereld om hen heen echter zo schandalig en zelfs illegaal dat he alles in gevaar bracht – zelfs hun leven en dat van hun kinderen. Toen hadden ze nog maar één keuze……..

Wat vond ik van het boekenweekgeschenk van 2020

Leon & Juliette zag ik als een dun boekje wat ik dacht wel even uit te lezen. Toch duurde dat langer dan gedacht. Het begin van dit boek las voor mij heel traag. Veel feiten kwamen voorbij en van de liefde kon ik nog weinig lezen. Het boek wordt omschreven als een liefdesgeschiedenis boek maar doordat er te weinig bronmateriaal is van de liefde tussen Leon & Juliette is de schrijfster vooral aangewezen op de feiten. Dit snap ik zeker want het is een verhaal berust op de waarheid maar ik miste gewoon de liefde.

Ondanks dat ik iets miste wilde ik toch verder lezen want het boekje is maar 96 pagina’s dan vindt ik stoppen ook zo overdreven. De feiten bleven in heel het boek naar voren komen maar ondanks dat en de snelle uiteenzetting van de brede tijdlijn kon ik me steeds meer vinden in de schrijfwijze en raakte het verhaal me hier en daar. Zeker om de manier waarop met mensen werd omgegaan.

Het bewijst maar weer dat soms je even moet doorzetten in een verhaal zodat je het helemaal kan beoordelen. Vaak haal je uit elk boek toch iets moois, leerzaams of gewoon een fijn gevoel.