Annemerel de Jongh – Trainen als een topatleet
Annemerel de Jongh is een naam die menig hardloopster kent. Annemerel blogt al jaren over alles wat ze kwijt wilt en veel over haar passie hardlopen. Hoe het begon in haar niet geschikte hardloopoutfit tot waar ze nu staat in haar ultra koste short en topje. Damn girl! In december verscheen Annemerel haar derde boek. Na Live love run en Ik heb geen zin is daar nu Trainen als een topatleet.
Wat gebeurt er als je vier maanden traint, eet en leeft als een topsporter? Na tien marathons waarbij het niet altijd even lekker ging, vindt Annemerel het tijd voor grof geschut. Wat gebeurt er als ze een keer écht gaat leven zoals een topsporter dat doet? Dus: trainen onder toeziend oog van een coach, goed en gezond eten, gesprekken voeren met een sportpsycholoog en je fitheid monitoren bij een sportarts. Als je alle omstandigheden zo gunstig mogelijk maakt, wat gebeurt er dan met je trainingen, je lijf en uiteindelijk met je wedstrijd? In 16 weken laat Annemerel zich klaarstomen voor de marathon van Berlijn 2018 en in dit boek deelt ze haar ervaringen, tips en tricks zodat ook jij een betere en snellere loper kunt worden.
Trainen als een topatleet is mijn favoriet van de drie boeken die Annemerel geschreven heeft. Het staat vol met (dagboek)verhalen, een beetje hoe we Annemerel van haar blog kennen alleen dan echt alleen over het hardlopen, de trainingen, wat erbij komt kijken. Tijdens het lezen van deze fragmenten lees je de hoogtepunten, dieptepunten, lessen uit de trainingen en al haar nieuwe ervaringen. Het is heel professioneel aangepakt. Een heel team heeft meegewerkt aan dit project. Wat zeker bijdraagt aan goede en extra informatie. Je leest de struggles die Annemerel bespreekt met haar psycholoog en de tips die ze daarvan krijgt. Het zijn veel al punten waar we allemaal mee rondlopen en dat maakt het een echt proces.
De uitgever hoopte op een tegenslag zodat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn zou zijn. De eerste weken waren rozengeur en maneschijn maar zoals het vaak is bleef dit het niet. Hoe rot het ook is geweest voor Annemerel ik denk dat het boek wel beter is geworden door haar tegenslag. Want hoe ga je daar mee om, hoe pak je trainingen weer op. Wat doe je als je niet mag trainen? Menig hardloper is eigenwijs en die benen moeten naar buiten. Alternatieven worden geboden en die marathon kwam alleen ergens anders.
Aan het einde van elke trainingsweek volgt er een conclusie; je leest wat Annemerel geleerd heeft van de week. Soms zijn het meerdere punten soms pikt ze er één ding uit die ze nog even dieper toelicht zoals waarom doorlopen tijdens een intervaltraining. Wat ik momenteel enorm fijn vind om te lezen is de energie die Annemerel un de zomer heeft tijdens haar trainingen en de trainingen in de herfst/winter kosten haar meer moeite. Met deze grauwe dagen geeft dat weer even de boost van kijk daar ligt het aan ik mis de zon, de blauwe lucht de energie die je daarvan krijgt.
Het boek is verrijkt met foto’s maar toch mis ik een aantal foto’s en dat zijn foto’s van de workouts. De workouts staan in het boek maar een foto kan soms wat meer verduidelijking geven hoe de oefening moet. Wanneer ik de oefening lees zie ik ze niet allemaal gelijk voor me hoe ik ze zou moeten doen.
Voordeel van het lezen van dit boek; je hoeft niet zelf een marathon te willen lopen om dit boek te lezen. Trainen als een topatleet heeft genoeg inzichten die ik bij mijn eigen trainingen kan toepassen. Wisselende trainingen en vooral wisselende tempo’s is iets wat ik zeker uit het boek meegenomen heb. Want net als Annemerel loop ik graag in mijn lekkere ritme (al is die van haar even heel wat sneller) maar ik zie wel dat ik daar inderdaad niet beter van wordt. Zie het boek als inspiratie en een motivatie om lekker te blijven trainen.
Annemerel zegt zelf in haar boek; Dit boek is mijn verhaal. Maar ik hoop dat ik je daarnaast praktische tips kan geven om ook de beste versie van jezelf te worden. Als je dat wilt natuurlijk, Want – dit vind ik heel belangrijk om te benadrukken – je hoeft geen wereldtijden te lopen om jezelf een hardloper te mogen noemen. Ook al heb je geen ambitie om sneller te worden, ik hoop dat je uit dit boek motivatie haalt om te (blijven) hardlopen. Want hardlopen maakt het leven leuker. Althans, hardlopen maakt mij leuker.
Met deze woorden uit haar intro vat ze zelf al enorm goed samen waarom je het boek moet lezen en hardlopen maakt ook mij leuker.
Het boek van Annemerel de Jongh Trainen als een topatleet is een aanrader om te lezen als je van hardlopen en hardloopverhalen houdt. Het boek is te koop bij bol.com voor € 20,00 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)
Recensie exemplaar met dank aan A.W. Bruna
Deze wil ik ook graag nog lezen, heb genoten van haar eerste twee boeken.
Dan ga je deze ook zeker heerlijk vinden om te lezen.