zin

Annemerel de Jongh – Ik heb geen zin

Annemerel volg ik al heel wat jaren, eerst op haar blog, instagram volgde en nu zelfs haar vlogs. Met haar tempo kan ik me totaal niet meten maar met haar motivatie wel. Annemerel heeft ook momenten waarop ze geen zin heeft in hardlopen en toch blijft ze gaan. Haar bed is soms ook fijner dan de weg buiten en daarover gaat Ik heb geen zin.

Je ‘moet’ eigenlijk van jezelf hardlopen, maar je hebt honderdduizend smoesjes. Je schoenen liggen te ver weg; het is koud, te nat, te warm; je hebt spierpijn of een kater; je hebt het echt veel te druk en je bent moe… Met andere woorden, je motivatie is ver te zoeken.

Ik heb geen zin staat vol motiverende verhalen van Annemerel en van bekende en onbekende hardlopers. Over hardlopen in de stromende regen, in de vrieskou, na die oud en nieuw die net iets te gezellig was… Zeker weten dat jij tijdens het lezen van deze verhalen overgehaald wordt om wel dat stapje van de bank naar de deur te maken. Want uiteindelijk is die stap vaak zwaarder dan iedere stap die je verder zult zetten.

Ik heb geen zin kreeg ik opgestuurd door Saskia van A.W. Bruna met een kaartje er “Ik weet niet of je motivatie nodig hebt 🙂 maar je vindt dit vast een leuk boek!” Die motivatie zit hier meestal wel goed ja al heb ik zelf toch wel dezelfde “problemen”. Mijn bed is namelijk erg fijn wanneer het keihard waait buiten. De bank die zit zo lekker wanneer de regen tegen het raam klettert en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wanneer ik eenmaal buiten ben is het totaal geen probleem maar die eerste stap die kan zo lastig zijn.

Lezen in het boek van Annemerel is gewoon fijn als hardloper zijnde want ik werd oprecht gemotiveerd om naar buiten te gaan en te gaan hardlopen. Het kon niet want ik was aan het werk maar ik wilde wel. Ik had dat niet verwacht ben ik eerlijk in want hoe kan een boek me nou motiveren om te gaan hardlopen? Het enthousiasme van Annemerel en de beschrijving van haar runs dat maakte het gevoel bij me los dat ik wilde hardlopen. De herkenning in de beleving van het hardlopen, het niet willen en dat je dan toch gaat en het fijn is.

Naast de persoonlijke verhalen van Annemerel vertellen andere hardlopers hun verhaal. Die verhalen vind ik een toevoeging aan het boek. De verhalen van Olivier Heimel, Marloes de Hooge, Klaas Boomsma en Susan Krumins vond ik erg inspirerend om te lezen. De andere ook zeker maar voor mij sprongen deze verhalen eruit. Het boek vooral uit persoonlijke verhalen van Annemerel, ik denk wel dat je daarvoor haar moet volgen voor je aan haar boek begint dan weet je iets meer al over haar dan wanneer je zonder iets te weten aan haar boek begint. Het is echt lekker geschreven en daardoor had ik het heel snel uit. Meerdere keren werd ik gemotiveerd om te hardlopen.

Het boek is leuk vorm gegeven met uitlichtende teksten op een hele pagina in één kleur, zwart/wit foto’s en verder alleen aqua en zwart. Jammer vind ik dat Annemerel haar eerste boek Live Love Run en Ik heb geen zin niet dezelfde maat hebben. Het formaat van dit boek is wel fijner in je handen. Het is een klein detail, vooral voor in mijn boekenkast maar het doet gelukkig niet af aan het leesplezier wat ik van het boek had.

Zit je in een hardloopdip ga lezen en dan ga je hardlopen. Voor € 17,50 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij A.W. Bruna