ongedierte

Annet Zaagsma – Ongedierte dat niet bevriest

Poezie lezen deed ik vroeger al. Het waren gemakkelijke teksten. De liefde voor poezie is een aantal jaren geleden hervonden. Langzaam zoek ik naar moeilijkere stukken en daarom wilde ik Ongedierte dat niet bevriest lezen.

Ongedierte dat niet bevriest is geen hap slik poezie. Anne Zaagsma laat het me soms twee of drie keer lezen en dan lees ik wat er staat, begrijp ik wat er staat maar som ook nog steeds niet en dat is niet erg.

Er groeit geen mos op de gedichten in deze bundel. Annet Zaagsma is een dichter die iets te vertellen heeft. Haar werk wordt omschreven als diepgaand, kleurrijk en origineel. Dit is poëzie voor wie niet bang is voor wat scherpe randjes en met elk gedicht opnieuw verrast wil worden.

De lezer gaat mee op reis van het donker naar het licht, in gedichten waarin het vaak letterlijk en figuurlijk gaat over bewegen en stilstaan. Het gedichten schrijven zelf is ook een belangrijk thema. De experimentele stijl, het spel met taal en een talent voor het vinden van woorden die op zichzelf al tot de verbeelding spreken, maken Annet Zaagsma’s tweede bundel ‘Ongedierte dat niet bevriest’ tot een verzameling pakkende poëzie. Alle zintuigen worden aangesproken en de originaliteit springt er in felgekleurde klodders en scherven vanaf.

Poezie is niet altijd makkelijk en daarom wil ik wat breder gaan lezen zodat poezie gemakkelijker gaat worden om te begrijpen. Iedereen schrijft anders en dat maakt het elke keer zo mooi en anders om poezie te lezen.

Opgebrand

Ik wilde het moment zijn
waarop mensen denken wanneer
hoepel jij nou eens op
in één adem genoemd worden met goud lame
paarse paisleys & zilverbrokaat

wilde meer leven uit het hart niet meer
met het hoofd trots
naast je staan op de boekenplank
jagen & verzamelen & omgeven
worden door dieren die alleen bestaan in fictie
en hysterie

wil gerustgesteld worden door
dondervogels, eenhoorns, reuzenslangen
en yeti’s, gewiegd en geblust door vuurvogels

en dan in mijn eigen tijd als meteoor mijn kruit verschieten.

Geen gemakkelijke poëzie

Ongedierte dat niet bevriest is voor mij persoonlijk geen gemakkelijke poezie. Het is geen Ik geef je mijn hart, met makkelijke zinnen en woorden. Dit is dieper, moeilijker maar daarom niet minder of slechter, het is anders. Poezie is voor mij een ervaring, het zoeken naar herkenning in teksten, zinnen of woorden. Niet bij alle gedichten kreeg ik een gevoel. Sommige las ik een paar keer maar helaas begreep ik niet wat er werd verteld.

Toch wist Annet Zaagsma me te verrassen na een aantal teksten en dat is wat poezie ook met je kan doen. Nee, nee, wauw wat mooi, goed of raak die tekst. Het valt niet altijd uit te leggen het is er dat het goed, mooi, raak is. Ongedierte dat niet bevriest is voor € 15,95 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Palmslag