Duitse

Armando Lucas Correa – Het Duitse meisje

Het Duitse meisje is een aangrijpend Holocaust-verhaal, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Een klein meisje op de cover van het boek trekt gelijk je aandacht met haar grote koffer. Deze cover past enorm bij het verhaal naar mijn idee is dat de foto die in het verhaal terug komt.

Voordat alles veranderde had de Joodse Hannah Rosenthal een heerlijk leventje. Maar nu, in 1939, zijn de straten behangen met rood-wit-zwarte vlaggen; de bezittingen van haar familie zijn ingenomen en ze zijn niet langer welkom op plekken die vroeger aanvoelden als een tweede huis. Dan dient zich een uitweg aan: de SS St. Louis, een oceaanstomer die Joden een veilige overtocht vanuit Duitsland biedt. Het lukt de Rosenthals een plaats te bemachtigen en ze vertrekken op het luxe schip richting Havana. Maar al snel zorgen onheilspellende geruchten ervoor dat de voorzichtige hoop van de passagiers plaatsmaakt voor angst. Het schip dat hun redding leek te zijn, wordt hun noodlot.

Zeventig jaar later, in New York, ontvangt Anna Rosen voor haar twaalfde verjaardag een raar pakketje van haar oudtante Hannah. De inhoud van het pakketje zorgt ervoor dat Anna en haar moeder naar Havana reizen om de waarheid te achterhalen over het mysterieuze en tragische verleden van hun familie.

Ik lees graag oorlogsboeken. Soms heb je bij een boek een voorstelling vooral als je recensies leest of de achterzijde van een boek. Door de voorstelling wil ik hem graag lezen, soms heb ik dat het dan tegenvalt maar bij deze was dat zeer zeker niet. Geen idee waarom ik deze heel graag wilde lezen maar het sprak me zo aan en alles werd voor mij waar gemaakt. Ik ben op een maandagmiddag begonnen met lezen en de andere maandag was hij uit. Het was zelfs zo erg hoe ik getrokken werd in het boek dat ik dinsdagavond geen tv keek en woensdag na het werk ging ik later eten want ik moest eerst lezen. Het boek leest fijn door de fijne schrijfstijl. Het boek heeft twee hoofdvertellers maar dat is per deel dus niks verwarrend en daardoor las het heel gemakkelijk.

Hou je van boeken over de oorlog dan is Het Duitse meisje zeker een aanrader om te lezen. Dit boek is voor €19,99 te koop bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij

Bewaren