Astrid

Astrid Harrewijn – Daar heb je vrienden voor

Daar heb je vrienden voor van Astrid Harrewijn is al een tijdje geleden verschenen maar ik heb gewacht tot Vrienden voor het leven verscheen om dit boek te gaan lezen. Waarom? Na Drie vrienden een huis (en een klusjesman) wilde ik verder lezen maar moest wachten tot het volgende deel verscheen. Nu heb ik op maandag het ene boek uitgelezen en ben ik dinsdag in het volgende boek begonnen. Niks wachten gewoon door met Noor, Joost, Kiki en Gijs.

Een roman over de grote keuzes in het leven – en hoe verleidelijk het is om die voor je uit te schuiven. Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf? Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…

Al na een aantal bladzijdes zit ik hardop te lachen om de dingen die Joost meemaakt en hoe Astrid Harrewijn het neerzet. Ik zie het gewoon voor me hoe Joost in de speeltuin zit en hoe de kinderen aan het spelen zijn en een moeder er niet mee eens is wat haar zoontje aan het doen is. Dit is één van de vele momenten dat ik heb moeten lachen om Daar heb je vrienden voor. Het is een heerlijk vlot geschreven boek. Het verhaal gaat in dit deel over Joost maar gelukkig komen Kiki en Gijs er ook nog in voor en met een kleine rol komt Noor ook een paar keer voorbij. Het is toch een eenheid geworden in het eerste boek en het is dan ook leuk te lezen hoe het nu met Noor gaat in Parijs. Hoe het met Kiki gaat is minder goed die werkt maar door en door.

Alle personages zijn leuk en kan je elementen van jezelf herkennen, alledaagse Nederlandse personen met hun strugles van het leven. Joost is echt een lieverd, je snapt niet dat hij de juiste persoon voor hem nog niet gevonden heeft. Het element Augustus is leuk in het verhaal en de zoektocht naar de mysterieuze tekens. Op deze manier leer je ook wat geschiedenis bij maar op een leuke manier. Astrid Harrewijn heeft het boek op een vlotte manier geschreven, niet hele lange hoofdstukken maar pas op even een hoofdstuk lezen en je bent er zo een paar verder.

Bij de laatste zin had ik echt een NEE moment, een moment van waarom stopt het nu hier en kan ik niet verder lezen. Ik wil weten hoe dit verder gaat niet zo open. Gelukkig is daar dan Vrienden voor het leven waar ik hoop dat je iets leest over hoe dit verder gaat.

Een heerlijke drieluik serie over vrienden en vriendschap en de keuzes in hun leven geschreven door Astrid Harrewijn. Voor € 10,- te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)