leven

Astrid Harrewijn – Vrienden voor het leven

Een boek waar ik zeker naar uitkeek dat is Vrienden voor het leven. Ik wachtte zelfs met lezen van Daar heb je vrienden voor omdat ik de boeken in één keer wilde lezen. Klaar met de ene gelijk door met de volgende en dat heb ik gedaan. Op maandagavond las ik Daar heb je vrienden voor uit en dinsdagochtend voor ik naar mijn werk ging begon ik in Vrienden voor het leven.

Een maand vakantie, misschien zelfs twee. Dat is wat Kiki, succesvol als handige intermediair in de kunstwereld, zich heeft voorgenomen als de spraakmakende tentoonstelling van Jeff Koons eindelijk opent in het Stedelijk. Maar de tentoonstelling ontaardt in een politieke rel, en in plaats van op een tropisch strand belandt Kiki in een achtbaan van gebeurtenissen waar ze geen grip op krijgt. Ondanks de onvoorwaardelijke steun van haar vrienden en van de trouwe klusjesman, gaat het vanaf dat moment bergafwaarts met haar carrière. Wanneer ze uiteindelijk een tijdje van de radar verdwijnt in een afkick-kliniek, komt ze tot een verhelderend inzicht: ze leeft het leven te snel. Maar om dat te veranderen en the art of slow living écht te leren omarmen, is meer nodig dan goede voornemens alleen…

Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) ging over Noor, Daar heb je vrienden voor over Joost en in Vrienden voor het leven is het tijd voor Kiki. Kiki de zus van Noor hebben we natuurlijk in de andere delen al leren kennen. Altijd in de weer en druk Kiki. Zo leven is een hele opgave en dat eist zijn tol, wat ze zelf misschien niet heel bewust merkt maar Gijs wel. Dit laatste deel las net als de andere twee boeken heerlijk weg en hier en daar en nog een keer kwam er een lach. Dit deel heeft ook wat triest want Kiki zoekt haar weg met vallen en opstaan ik leef echt met Kiki mee. Naar het einde toe kan ik steeds slechter het boek wegleggen en lees ik net iets langer in mijn pauze dan dat mag maar ik wil weten hoe het met Kiki gaat. Astrid Harrewijn heeft me in dit deel me er echt ingetrokken.

In het boek vond ik nog een mooie tekst

Geluk is een groot woord. Ik doe nu iets wat ik leuk vind en ik word niet meer geleefd, maar het gekronkel van het bedrijfsleven of de hysterische gekte van de kunstwereld is natuurlijk één pot nat. …………… Het blijft lastig om je eigen pad te kiezen, te doen wat je belangrijk vindt en je niet te laten beïnvloeden door hypes, hysterie en verwachtingen van anderen. Ik maak wat ik mooi vind, niet wat per se goed verkoopt; dan heb je ene probleem.

Het einde was weer zo gemeen, gemeen fijn en dan is het over, einde.

Rood, blauw, groen….. geel, roze, oranje. Ik zie zo nog een kans om een aantal delen te schrijven want Gijs is een boek waard maar ook een afsluiter met allemaal dat zou toch mooi zijn. Een einde aan de hele fijne vrienden reeks.

Een heerlijke drieluik serie over vrienden en vriendschap en de keuzes in hun leven geschreven door Astrid Harrewijn. Voor € 15,- te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij