legioen

Berne van Leeuwen – Het Legioen

Het Legioen, is het boek wat gaat over de laatste titel van de eeuw. Ik kan het me nog goed herinneren, 1999, ik was 14 jaar nog maar en Feyenoord werd dat jaar kampioen, landskampioen. Ja dat was magisch. In die tijd hadden we nog geen voetbal op tv zoals nu Fox sports. Die zondagmiddag dat Feyenoord kampioen werd zaten we bij Opa op de grond voor de radio te luisteren naar de wedstrijd. Iets wat we nooit deden bij opa, maar nu wel, Radio Rijnmond stond aan en dat was natuurlijk hysterisch. Dat kan niet anders. Wat waren wij blij met het kampioenschap. Op tv keken we naar het feest want op de Coolsingel daar werd een enorm feest gevierd.

Feyenoord kampioen, met het elftal waar ik helemaal weg van was. Jean-Paul van Gastel mijn topper, Julio Ricardo Cruz, Peter van Vossen, John Dahl Tomasson, Paul Bosvelt wat een team, wat een mannen stonden daar op het veld. Geen knappe mannen, nee zeker niet maar karaktermannen, een mentaliteit, vechters ja daar hou ik van. Die trap van Jean-Paul van Gastel, ik zie hem nog zo voor me. Je hebt het denk ik al door wie mijn favoriet was. De krant die maandag ochtend op de deurmat viel die kwam op mijn kamer te hangen. Een tweede exemplaar ging in mijn doos met Feyenoord spullen en die krant ligt nog steeds in die doos. Toen ik hoorde dat het boek Het Legioen uit was en ik het boek digitaal mocht lezen was ik enorm blij.

De cover, en dan de foto’s even terug in de tijd, een glimlach verschijnt gelijk op mijn gezicht en ik kan niet anders dan beginnen met lezen wat Berne van Leeuwen te vertellen heeft over de laatste titel van het jaar. Hoe was het in de stadions, de reizen naar de wedstrijden, alles eromheen.

In het boek Het Legioen wordt je meegenomen in de thuis en uitwedstrijden van Feyenoord. De nationale maar ook de internationale wedstrijden. Het is een herbeleving van de wedstrijden. De ervaring in De Kuip, de spanning uit tegen PSV, de reis naar Duitsland met de vele controles en terug bijna het land uitgezet worden. Bij mij komen terwijl ik het boek lees beelden in mijn hoofd voorbij van beelden die ik heb gezien op tv, de videoband (ja videoband) die ik heb van Feyenoord van het kampioensjaar.

Ik vind dat het vlot geschreven is, het is een verslag van de wedstrijden, ik lees de spanning, de teleurstelling, de overwinning, het één zijn van de supporters. De verbazing terwijl ik aan het lezen ben als de pleuris uitbreekt voor het bekerduel tegen ADO Den Haag. Onschuldigen belanden ergens tussen waar ze niet willen zijn. De ME staat als een dikke muur tussen de twee groepen. Ik weet dat dit gebeurde en nog gebeurt en toch lees ik het vol verbazing als ik lees hoe het eraan toe gaat. De reis richting uitwedstrijden lezen is mooi en soms niet want in de bussen gaat het er soms ook heftig aan toe.

Mooi vind ik het om te lezen hoe het gaat van wedstrijd naar wedstrijd, de reis ernaartoe, de mensen eromheen, alles. Hoe de reis naar het stadion wordt omschreven, de reis langs iconen van de stad, zoals de Erasmusbrug bijvoorbeeld. Het Legioen leest als een lekkere wedstrijd. Elke supporter, de pet en sjaal supporter, de zwarte truien supporter en de thuis supporter zullen genieten van dit boek. Hopelijk kunnen we dit jaar weer zo’n groot feest vieren. Het is nog even spannend maar de hoop is er nog.

Wil je even terug in de tijd naar een mooi kampioensjaar! Koop dan het boek voor €19,95 bij bol.com  (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Digitaal Recensie exemplaar met dank aan Just Publishers

Bewaren

Bewaren