omdenken

Berthold Gunster – Ja omdenken als levenshouding

De omdenken teksten die ik op facebook voorbij zie komen vind ik vaak inspirerend en grappig. Een boek lezen van Berthold Gunster dat had ik nog niet gedaan. Theatermaker en regisseur Berthold Gunster (1959) startte in 1996 met Ja-maar® en is de grondlegger van het Omdenken. Over zijn gedachtegoed schreef hij inmiddels verschillende bestsellers. Tijd voor mij om ook mijn neus in één van zijn boeken te stoppen.

Waar gaat Ja omdenken als levenshouding over?

‘Ja’ als levenshouding, maar veel meer nog ‘ja’ als woord, als scheppende taal, is het meest creatieve, ontregelende, motiverende, kortom krachtigste instrument dat wij tot onze beschikking hebben. Het is het woord dat gelijkstaat aan alles wat leeft, de energie in de natuur, het verlangen van de mens, een rivier die naar beneden stroomt, een zwangere regenwolk, een zomerse stortbui, het plezier waarmee kinderen aan het eind van een schooldag een plein op rennen, de oerkracht waarmee een nieuw mens geboren wordt.
Leven is ja.

In het leven hebben we honderden, zo niet duizenden verwachtingen over hoe de dingen zouden – moeten –  zijn. Omdenken houdt in dat je ‘ja’ zegt tegen je verlangens en tegelijkertijd bereid bent al je verwachtingen aan een kritisch onderzoek te onderwerpen. Bij omdenken gaat het er niet om of de dingen gaan zoals jij verwacht, het gaat erom of de dingen gebeuren waar jij naar verlangt. Het gaat niet om de kurk. Het gaat om de wijn.

Wat vond ik van Ja omdenken als levenshouding?

Dit is een boek wat mij enorm inspireert. Inspireert om te gaan omdenken. Nee te zeggen tegen het één om Ja te kunnen zeggen tegen het ander. Ja, op meer, het gewoon doen, het niet bestuderen maar het gaan doen. De essentie waar omdenken als levenshouding voor staat is het gaan doen. Dat zouden we allemaal meer moeten doen.

Nee is Ja. Als je jezelf vanaf nu dus ‘nee’ hoort zeggen, realiseer je dan dat je op een dieper niveau ‘ja’zegt. Nee is niet het tegenovergestelde van ja. Het komt eruit voort. Waarom zeg je nee? Omdat ik tegen iets anders ja zeg!

Het boek laat je aan de hand van voorbeelden inzien hoe je anders kan denken, kan kijken naar situaties. Door al die voorbeelden kan je beter zien hoe Berthold Gunster het bedoeld. Er zijn tastbare voorbeelden, toegepast door gewone mensen die door anders te doen meer bereikten, vrolijker door het leven gingen of hun doel bereikten.

Door het te doen creëer je je eigen geluk. Zoals een geluksvogel zijn geluk creëert, creëert een pechvogel zijn tegenslag.

Het boek vind ik mooi vorm gegeven, leuke beelden erbij gebruikt. Pagina’s met alleen tekst in het groot en een illustratie. Jammer vind ik dat er vaak midden in een verhaal twee of meer pagina’s het verhaal onderbreekt met een ander kort verhaal. Beter hadden ze dit gedaan aan het einde van een verhaal. Nu las ik eerst het ene stuk af en moest ik onthouden weer even terug te gaan naar het andere verhaal en soms vergat ik dat bijna.

Wil je anders gaan denken en kan je daar nog wat inspiratie voor gebruiken? Koop dan Ja van Berthold Gunster voor €19,99 bij bol.com  (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Lev