verwacht

Berthold Gunster – Zoals verwacht loopt alles anders

Omdenken wat is dat nu precies en hoe werkt het. Berthold Gunster komt met een nieuwe visie op omdenken in het boek Zoals verwacht loopt alles anders.

Problemen lijken vervelende dingen. Daar wil je vanaf. Je wilt ze oplossen. Werkt dat? Soms wel. Maar vaak ook niet. Voor je het weet maak je als overwerkte werknemer, goedbedoelde vrouw of gestreste kip-zonder-kop het probleem alleen maar groter. Da’s niet alleen frustrerend, het is zelfs een gemiste kans; elk probleem is een verborgen krachtbron. Een bron van informatie. Dit boek biedt een instrument om met elk probleem – van de dagelijkse ergernissen tot de grote tragedies van het leven – om te gaan.

Zoals verwacht loopt alles anders is een compact boek, 164 pagina’s maar en toch de diepte ingaan met het onderwerp. Het vat heel goed samen hoe je problemen kunt benaderen. Eerder las ik Ja Omdenken als levenshouding, een boek wat mij toen al inspireerde. Toch wilde ik hier meer over lezen en daarom trok Zoals verwacht loopt alles anders mijn aandacht. Vaak loopt alles anders dan je verwacht. Hoe ga je om met deze situaties en hoe zou je er eigenlijk naar moeten kijken. Omdenken betekent in essentie dat je van een probleem een mogelijkheid maakt. Je creëert iets nieuws dankzij het probleem, want ik het probleem zitten de antwoorden en oplossingen.

Dit praktische boek leert je wat je kunt doen als je met een probleem wordt geconfronteerd. Het is een handleiding waarmee je een probleem kunt laten verdwijnen of (in sommige gevallen) kunt omdenken. Stap voor stap laat het zien hoe je elk probleem op een constructieve manier kunt aanpakken. Ik vind het interessant om hierover te lezen. De manier waarop Berthold Gunster schrijft is heel toegankelijk voor iedereen om het te begrijpen en toe te passen dat maakt het nog beter. Het is geen hogere wiskunde, je moet alleen even doorhebben hoe het werkt om toe te passen. Loslaten wordt ook behandeld, hoe het werkt, hoe je kan loslaten, waar we aan vast houden en wat het oplevert om los te laten of vast te houden.

Het is heel interessant om te lezen en begrijpbaar geschreven. In het boek heb ik post-its geplakt op stukken die ik nog eens erbij wil pakken en waar je zeker wat aan hebt.

Het ontbrekende stukje als je de boeken van Berthold Gunster leest of eraan wilt beginnen. Het boek is te koop bij bol.com voor € 20,00 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan A.W. Bruna