Persoons

Berti Persoons – Ik vergeef het me

Nooit eerder las ik een boek van Berti Persoons. Ik vergeef het me sprak me aan door de cover. Een meisje vol verdriet op de cover de tekst groot over haar heen met Ik vergeef het me. Mijn hoofd gaat gelijk aan en gaat denken. Wat moet ze zichzelf vergeven? Waarom is de cover zo somber maar door de roze gloed ook hoopvol. Dan is het tijd om de tekst te lezen op de achterkant dan weten we waar Ik vergeef het me van Berti Persoons over gaat. 

De tekst op de achterzijde van Ik vergeef het me van Berti Persoons

Sofie heeft het moeilijk als haar ouders scheiden. In de kwetsbare periode daarna ziet ze haar vader nog maar zelden. Bovendien wordt ze lastiggevallen door een oom van haar moeder. Eerst haalt oom Kamiel Sofie aan door een pony voor haar te kopen, maar algauw blijkt hij nare bedoelingen te hebben. Het jonge meisje is helemaal ontredderd en kan met niemand praten over wat er gebeurd is. Ze heeft het gevoel dat ze er alleen voor staat en voelt zich zelfs schuldig. Pas na jaren vallen en opstaan ziet ze eindelijk licht aan het einde van de tunnel.

Persoons

Wat vond ik van deze Young Adult

Het boek begint met lezen aan het einde van het verhaal, heel kort en dan ben je in het verleden. Je loopt een tijdlijn af samen met Sofie. Sofie volg je van een klein meisje dat de scheiding van haar ouders meemaakt tot de situaties waarin ze komt en zo volg je heel haar proces tot het einde. Het is een aangrijpend verhaal waarin een meisje de scheiding van haar ouders en seksueel misbruik door een familielid te boven probeert te komen. Het is een boek die ik niet verwacht had dat zo fijn zou lezen. Het leest fijn doordat het boek niet blijft hangen in een periode maar heel vlot erdoorheen loopt zonder iets te missen. Het seksueel misbruik wordt wel verteld maar ik denk dat er meer is gebeurt dan dat je leest. Voor de jonge lezer is dit genoeg wat er geschreven wordt want dat gaat al veel te ver.

Het is een Young Adult boek die voor lezers vanaf 14 jaar is. De lezers die diep vanbinnen weten dat praten helpt. Het is een boek om te lezen en beseffen dat je niet alleen bent, je moet praten over wat er speelt. Een leerzaam boek maar daarnaast zeker een mooi boek om te lezen. Ik vergeef het me is te koop via bol.com voor € 21,95 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.) en via de website van Clavis waar nog meer pareltjes te vinden zijn.

 

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Clavis