Een bezoekje aan; Kattenliefde in de kunsthal

Een bezoekje aan; Kattenliefde in de kunsthal

Sinds 2009 ben ik een kattenmama, toen kwam Donder bij ons in huis. Een paar jaar later kwam Mevrouw Mieps. Ik kan me geen leven meer indenken zonder kat. De liefde die ze me geven is zo groot en die liefde geef ik graag aan ze terug. Naast het genieten van mijn eigen katten kan ik dat ook enorm van andere katten op facebook of instagram.

Katten zijn zulke leuke beesten ze kunnen heel gek doen of gewoon erg schattig wezen en daar kijk ik graag naar. Niet gek dat het mij al was opgevallen dat er in de Kunsthal een tentoonstelling is over katten. Kattenliefde negen levens in de kunst is een nieuwe tentoonstelling in de kunsthal die te zien is tot en met 14 januari 2018. Een zaal vol met kattenkunst.

In zeven kabinetten komen de verschillende kanten van de kat naar voren. Van de verleidelijke kat die sinds het Parijs van de 19e eeuw het Franse artistieke milieu verovert als icoon voor het bruisende nachtleven tot de kat van het goede leven – die spinnend en slapend zijn negen levens doorbrengt. Ook de rebelse kat uit menig slapstickachtig filmpje dat op internet massaal geliket wordt is in de tentoonstelling te zien. Een grote verzameling affiches en illustraties laat zien dat de kat vaak symbool staat voor vrouwelijkheid en elegantie. De tentoonstelling presenteert klassieke topstukken van Henriëtte Ronner-Knip, Théophile-Alexandre Steinlen, Karel Appel, Picasso en Walasse Ting naast werken van hedendaagse kunstenaars zoals David Shrigley en de majestueuze kattenfoto’s van Marie Cécile Thijs. De gevarieerde selectie kunstwerken geeft inzicht in de rol die de kat speelt in de kunst en laat zien wat de kat zo aantrekkelijk maakt.

kattenliefde

Door Ingcultureshock was ik uitgenodigd om naar de kunsthal te komen met nog een aantal mensen. Wij mochten om half acht de kunsthal betreden. Geen kinderen, geen enorm veel mensen maar een groepje mensen die mochten kijken en ontdekken in de tentoonstelling van Kattenliefde. Na een korte toespraak mogen we de tentoonstelling binnen en mogen we gaan kijken naar een breed scala aan katten kunstwerken.

We wandelen door de tentoonstelling en al snel ontdekken Tijn en ik een aparte ruimte de “kattenspeelkamer”. Een super leuke ruimte die zo leuk aangekleed is, een trampoline heeft, kattenfilmpjes en allerlei leuke kattenafbeeldingen. Natuurlijk moet ik op de trampoline, heerlijk dat we er even met z’n tweeën zijn zodat we goed alles kunnen bekijken en ervaren.

We gaan verder met de expositie, de ene na de andere kat komt voorbij. Natuurlijk is het ene mooier dan het ander, kunst blijft iets persoonlijks of je het mooi vind of niet. Erg leuk vond ik de diversiteit van grappige naar hele serieuze katten en natuurlijk had ik een paar favorieten. Zo vind ik de foto’s van Marie Cecile Thijs erg mooi. Één hebben ze enorm groot op de muur gezet echt heel imponerend zo groot.

In de tentoonstelling kan je nog echt even een kat zijn door het kattenluikje te gebruiken van de ene naar de andere kant. Op de muren zitten ook overal katten verstopt die je als je niet goed kijkt zeker zult missen en daarom is het des te leuker wanneer je ze ontdekt.

Dank je wel Ing en de Kunsthal voor deze avondopening ik vond het zeer geslaagd.

Ga jij een kijkje nemen bij Kattenliefde?