dansen

Bij mar – Als je kunt dansen in de regen

Als je kunt dansen in de regen is de titel van de bundel van Bij mar. Een titel die mij enorm trekt. Ik dans graag in de regen. De dagen heb ik afgeteld dat ik vorige week mijn nieuwe laarsjes aan kon trekken en kon dansen in de regen. 

‘Als je kunt dansen in de regen’ staat vol met gedichten en kleine teksten die raken aan alledaagse thema’s in het leven. Een dichtbundel die je in de kast wilt hebben en die je onderweg kunt meenemen. Om even bij weg te dromen of te dansen in de regen. Een bundel die je als klein koffietafelboek neerlegt en zo nu en dan openslaat op een andere pagina. De titel van de bundel is een rode draad door de gedichten van Bij Mar. Als je kunt dansen in de regen is er ook altijd zonneschijn. ‘Als je kunt dansen in de regen’ is een cadeau voor jezelf of om te geven. Schrijf er een persoonlijke boodschap in zodat het voor altijd dierbaar blijft voor iemand.

Wie is Bij mar?

Bij Mar (1981) is een pseudoniem van Marianne van Batenburg-Visser. Ze begon eind 2016 met het schrijven van gedichten en kleine tekstjes. Ze laat zich graag inspireren door de wereld om haar heen, de dagelijkse ervaringen van moederschap, werk, vriendschap, gezin en verlies. Haar werk is herkenbaar voor velen. Wekelijks bereikt zij duizenden volgers via haar instagrampagina @bij_mar. Daarnaast verkoopt ze haar handgeschreven dichtkunst en schrijft ze regelmatig werk op maat.

Wat vind ik van deze bundel?

Wat een eenvoudig maar prachtig boek is Als je kunt dansen in de regen. Laten we beginnen met de kaft want die voelt zo fijn. De kaft is beige maar van linnen, de tekst is erin gedrukt zodat je de letters in het linnen voelt zitten. De rug is bedrukt met de titel maar de achterkant is helemaal blanco. Kwa design prachtig in zijn eenvoud en het materiaal laat zich spreken. Dit is een boek wat ik op mijn tafel of nachtkastje zal neerleggen. Neerleggen omdat het prachtig is en het mooi staat maar nog meer om het af en toe open te slaan.

Elke pagina bevat één tekst. Een tekst vier tot twaalf regels. Allemaal korte teksten maar zo sterk, treffend en mooi. Terwijl ik aan het lezen was deelde ik deze onderstaande tekst op mijn Instagram. Mijn moeder reageerde daar op dat ze hem erg mooi vond en ze was niet de enige. Toen ik van de week bij mijn moeder was vroeg ze direct naar het boek. Ik had hem meegenomen en binnenkort leent ze hem even van me.

dansen

Uit teksten haal ik kracht, een betekenis, een gevoel wat eigenlijk helemaal niet uit te drukken valt in woorden. Bij deze teksten van Bij mar had ik dat elke keer. We hebben moeilijke weken gehad, afscheid moeten nemen van iemand en de datum komt eraan van het overlijden van mijn opa. Teksten passen bij de situatie, bij het gevoel wat ik nu met me meedraag en wat komen gaat. Het zijn teksten die steunen bij verdriet en afscheid maar ook over de liefde, vriendschap en alledaagse dingen.

In het midden van het boek vind je een tekst verdeeld over beide pagina’s. In deze vorm worden de teksten van bij mar altijd geschreven en op deze manier kan je haar teksten bestellen op haar website. Super leuk dat twee pagina’s er zo uitzien. In het boek hebben ze gekozen voor alleen de midden pagina’s op deze manier te doen en de rest in een lettertype die fijn leest en op een klein formaat alles kwijt kunt. Handgeschreven had mooi geweest maar heel klein denk ik voor de langere teksten en nu is alles even groot en goed leesbaar.

Mijn kast groeit met bundels. Langzaam komt er steeds meer in te staan. Als je kunt dansen in de regen is voor nu wel echt een favoriet. Een bundel die na het uitlenen aan mijn moeder vaak open geslagen gaat worden hier in huis. De bundel kan je kopen bij bol.com voor € 22,95 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.) voor jezelf of als cadeau.

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Palmslag