joos

Björn Joos – De Familietrofee

Soms krijg ik een berichtje van een uitgeverij met een stukje over een boek. Ik lees ze altijd maar ik reageer niet altijd dat ik na aanleiding van dat bericht het boek wil hebben. De Familietrofee van Björn Joos daar kreeg ik een mail over maar hierbij zat ook het boek als digitale versie. Door de tekst in de mail was ik al getriggerd. Het fijne was dat ik het digitale boek even kon open slaan en de schrijfstijl kon proeven. Voor ik het wist was ik al door het eerste hoofdstuk heen gevlogen. Ik vroeg het fysieke exemplaar aan. Een prachtig blauwe cover met zacht roze rand en letters. Een apart gezicht siert de cover en ik sla die cover open om verder te lezen. 

Waar gaat De familietrofee over?

Een tragikomisch verhaal over online identiteiten, de verleidingen van een dubbelleven en de chaos die ontstaat wanneer de grens tussen online en realiteit vervaagt. Zolang David zich kan herinneren, hebben anderen beslissingen in zijn plaats genomen. Nu zijn carrière muurvast zit en zijn huwelijk met nachtverpleegster Melanie onder druk staat, zoekt hij steeds vaker verstrooiing in Mundis, een hyperrealistische videogame, waar hij zich profileert als de man die hij altijd had willen zijn. Hij wordt verliefd op Lauren, een alleenstaande moeder, en gaat in zee met Charles, een flamboyante ondernemer. Naarmate David in Mundis opbloeit, neemt hij ook in realiteit de touwtjes in handen. Met verregaande gevolgen.

joos

Wat vond ik van De familietrofee

Waarom willen we soms liever in een wereld leven die niet echt is. Die afwijkt van de realiteit. Waar we er anders uitzien dan in het echte leven. Is dit te begrijpen voor mensen die dit niet hebben? Kan je verliefd worden op een Avatar en de realiteit uit het oog verliezen? De familietrofee is een heel goed geschreven boek. Het heeft me erg verbaasd. De snelheid waarmee je het leest komt door de gebeurtenissen die elkaar opvolgen en de spanning die er hangt. De spanning van in Mundis komen, de zaken met Charles en het verborgen houden voor Melanie.

Björn Joos heeft met De Familietrofee een heel goed debuut geschreven. Hij heeft zijn personages en situaties overtuigend uitgewerkt. Het voelt als een doodnormaal leven wat bij mij in het dorp plaats zou kunnen vinden. Voor elke lezer zit er waarschijnlijk wel iets herkenbaars in het boek zoals de relatie met de schoonouders, het leven in een dorp, de realiteit willen vermijden en de kinderwens. Ik heb genoten van dit boek. Het is ook leuk dat je vanuit David, Melanie en Lauren leest. Zo kom je van iedereen meer te weten uit verschillende hoeken. Het geeft een groter beeld in de situatie en houd het ritme enorm in het verhaal.

Trekt de cover jouw ook zo aan en ben je benieuwd waarom dit boek de familietrofee heet dan moet je dit debuut van Björn Joos gewoon lezen. Het is te koop als e-bookpaperback en gratis voor kobo plus lezers (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan The New Book Collective