Dark matter

Blake Crouch – Dark Matter

Tot welke werelden denk je dat we toegang hebben? Denk jij dat er meer werelden zijn of is er maar één wereld. Dark Matter zet me aan het denken is dit de enige wereld die er bestaat of is er nog een andere Patricia, een andere ik die lerares tekenen is geworden of die totaal iets anders doet dan creatief zijn.

Waar Dark Matter over gaat

Ben je gelukkig met je leven?’ Dat zijn de laatste woorden die Jason Desson hoort vóórdat de gemaskerde ontvoerder hem bewusteloos slaat. En voordat hij wakker wordt en merkt dat hij vastgeketend is aan een ziekenhuisbed, omgeven door mensen die hij niet kent, die gekleed zijn in beschermende pakken en een man die Jason nog nooit heeft gezien naar hem glimlacht en zegt: ‘Welkom terug, vriend.’

IN de wereld waarin Jason Wakker is geworden is niets zoals hij gewend is. Zijn vrouw is niet zijn vrouw. Zijn zoon is nooit geboren. Jason zelf is geen doorneeprofessor in natuurkunde.

Is déze wereld of de wereld waar hij vandaan komt een droom? En zelfs als de wereld die hij zich herinnert echt is, hoe kan hij die dan ooit weer terugvinden? De antwoorden liggen in een reis die wonderlijker en afschuwelijker is dan alles wat hij zich ooit had kunnen voorstellen. Een reis die hem dwingt naar de donkerste krochten van zijn ziel te kijken, terwijl hij het moet opnemen tegen een angstaanjagende, nagenoeg onverslaanbare vijand.

De originele kaft van Dark Matter

Hieronder zie je de originele kaft van Dark Matter. Zelf heb ik een ongecorrigeerd leesexemplaar die er al uitspringt door de zwarte kaft met witte letters. Het origineel is prachtig met een kaft die zwart is met alleen wat als? in het wit en de titel en auteur in glans zwart op de voorkant echt prachtig. Ik hou ervan dat er zoveel aandacht aan de kaften wordt besteed.

Wat vond ik van Dark Matter

In ons leven maken we keuzes. We kiezen voor links, rechts of rechtdoor. Nemen een keuze in onze studie, de mensen waar we mee omgaan of juist niet omgaan en wat we ondernemen. Door een keuze te maken valt de andere optie weg. Maar wat als die keuze niet echt wegvalt maar in een andere realiteit je de andere keuze kiest. Dark Matter draait om de keuzes die Jason maakt maar Blake Crouch zorgt ervoor dat ook de lezer gaat nadenken over het bestaan van de mens en welke realiteiten er zijn.Er komen wetenschappelijke stukken in voor maar deze zijn begrijpelijk en van toegevoegde waarde in het hele verhaal.

Je leest het boek vanuit Jason en Jason is op zoek naar zijn gezin. Hij wil terug naar zijn eigen realiteit. De wereld waarin hij terecht is gekomen wil hij niet. Je gaat mee op de zoektocht naar zijn gezin, hoe hij is verdwenen en hoe hij dit gaat oplossen. In het begin moest ik er een klein beetje inkomen. De hoofdstukken zijn erg lang en vooral in het begin vond ik het moeilijk halverwege een hoofdstuk te stoppen. Er wordt zoveel verteld en het zijn feiten die je moet weten om te begrijpen waar Jason is en wat er is gebeurt en gaat gebeuren. Blake Crouch maakt het onvoorstelbare geloofwaardig.

Vanaf bladzijde 120 ongeveer heb ik non-stop gelezen tot het boek uit was. Ik kon het niet meer wegleggen ik zat er zo ontzettend in opeens. Dit komt zeker door de onverwachte wendingen die het verhaal aanneemt wanneer ik denk dat ik weet hoe het verder zal gaan. Het is fijn om tijdens het lezen geen verwachtingen te hebben want ik weet totaal niet waar het verhaal heen gaat behalve dat Jason terug naar zijn gezin wil. In het boek komen zinnen voorbij waar je over gaat nadenken;

Als er een oneindig aantal werelden bestaat, hoe vind ik dan degene die uniek en specifiek de mijne is?

Dark Matter is een speculatieve thriller en dit vind ik zeker passen bij het boek. Het is geen thriller waarbij ik op het puntje van mijn stoel ga zitten maar wel één die ik niet meer kon wegleggen en uit moest lezen. Het heeft een bepaalde spanning maar is niet eng.

Gesprek tussen twee mannen:

“Ik vraag me af wie de ideale Jason is? Zou hij bestaan?”
“Het enige wat je volgens mij kunt doen is de beste versie van jezelf zijn.”

Wil je het boek graag lezen? Ik zou het je zeker aanraden om het te doen. Dark Matter kost €19,99 bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Bol Boeken