witte

Boeken die afspelen in Nederlandse plaatsen: De witte kamer

Hoe kom je het beste in een verhaal? Wat zorgt ervoor dat je dieper wordt getrokken in de omgeving? Voor mij zijn dit vaak herkenbare plekken waardoor ik beter en dieper in het boek kom. Neem de boeken van Astrid Harrewijn die zich afspelen in Amsterdam, Rome en Parijs. Steden waar ik plekken van ken en dus de omgeving voor me kan zien. Helaas gebruikt niet iedereen echte steden als referentie. Gelukkig zijn er schrijvers die het wel doen en zo ook Samantha Stroombergen in haar thrillerdebuut De witte kamer.

Op 5 juni verschijnt De witte kamer, geschreven door Samantha Stroombergen. Het thrillerdebuut met een verhaal dat voor een groot deel gesitueerd is in Leiden.  In een park in Leiden doet een wandelaar een schokkende vondst: een uitgemergeld lichaam met het cijfer 5 in zijn buik gekerfd. Rechercheur Léon Coeur is direct gefascineerd: het slachtoffer was journalist bij een bekend opinietijdschrift, verdween enkele maanden daarvoor en liet een afscheidsbriefje achter. Léon is geschorst vanwege een schietincident en moet zich eigenlijk gedeisd houden, maar ziet deze moordzaak als zijn kans om te bewijzen dat zijn team hem nodig heeft. Hij besluit de hulp in te roepen van zijn nichtje Hanna, die criminologie studeert.

Als blijkt dat de journalist is onderworpen aan een wrede Midden-Oosterse marteltechniek, opsluiting in een volledig witte kamer, vermoeden ze dat hij te veel wist over de recente terroristische aanslag in Amsterdam. Was hij een complot op het spoor? Zou het kunnen dat de werkelijke dader van de aanslag niet de vluchteling was die samen met de bom tot ontploffing kwam? Stukje bij beetje komen Léon en Hanna dichter bij de angstaanjagende waarheid.

In dit boek worden plaatsen gebruikt waar we de plek voor ons kunnen zien, bij de omschrijving zie ik het park in Leiden voor me, de sfeer, het groen, het totale beeld en het lichaam wat er dan ligt wat er natuurlijk niet in het beeld past. Dit is een boek die ik zou gaan lezen omdat het in Nederland afspeelt en een heel actueel onderwerp heeft. Door de bekende steden zal ik me meer kunnen in leven, dit wordt veroorzaakt door de herkenbaarheid. Wanneer ik een plaats niet ken dan heb ik soms minder gevoel erbij terwijl in een verhaal omgeving zo belangrijk kan zijn dat je het voor je ziet waar er iets gebeurt is. Daarnaast spreekt het actuele onderwerp over aanslagen me aan. Er zijn nog niet veel boeken waar ik lees over aanslagen terwijl ze te vaak plaatsvinden.

Daarnaast vind ik het belangrijk schrijvers van eigen bodem te lezen. Niet alleen maar vertaalde boeken lezen maar eigen bodem een kans geven want er zitten echt hele goede schrijvers tussen. Zo heb ik zeker hoge verwachtingen van Samantha Stroombergen en dit debuut.

De witte kamer is te koop bij bol.com voor € 15,- (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)