voorkeur

Boeken: waar geef jij de voorkeur aan?

Waar geef jij de voorkeur aan? Boekenverzamelaars gaat het niet alleen om het lezen van de boeken. Het gaat om hoe de cover eruitziet, wat voor extra’s heeft het boek aan de binnenzijde, is het een hardcover of softcover. Ik kan een waslijst bedenken waarom ik een boek wel of niet zal nemen en daarom lijkt het me leuk wat vragen te gaan beantwoorden over boeken.

Audioboek of een echt boek

Vroeger had ik wel een paar audioboeken; Alfred J. Kwak, Belle & het beest, De aristokatten en vast nog een paar. Laatst luisterde ik Peter Pan en Frozen. Leuk voor in de auto en ze duren niet heel erg lang. Een audioboek van een volwassenenboek heb ik nog nooit geluisterd. Het trekt me niet om naar een boek te luisteren zoals ik dat met podcasts wel heb. Een echt boek in mijn handen dat vind ik enorm fijn. Even zoeken waar een hoofdstuk eindigt. De pagina omslaan en het gevoel van nog even een hoofdstukje lezen.

Zachte of harde kaft?

Een zachte of harde cover vind ik een lastige. Een zachte cover is makkelijker meenemen want het is lichter. In mijn kast vind ik de zachte covers mooier staan zeker omdat ik daarvan de meeste heb. Hardcover vind ik vooral mooi bij special editions. Vaak is er dan extra zorg bestaat aan de uitstraling van de kaft. Vanuit mijn werk kijk ik vaak ook anders naar boeken. Als grafisch vormgever let je op de details, het ontwerp, lettertype en de afwerking. Er staat letterlijk een boek in mijn kast alleen om de manier waarop hij ingebonden is.

Fictie of non-fictie?

Fictie verkies ik boven non-fictie. Fictie kan ik continu lezen. Het zijn verhalen die lekker snel kunnen afspelen. Non-fictie is vaak wat trager en moet daardoor me echt boeien om te lezen. Ik lees zeker wel non-fictie omdat ik het onderwerp interessant vind of iets wil leren maar mijn voorkeur gaat naar verdwijnen in een fictie boek.

Verzonnen of de echte wereld?

De echte wereld in een verzonnen verhaal. Ik vind het heel tof als een boek zich afspeelt in een plaats of land wat ik ken. Dus wanneer een boek in Rotterdam afspeelt en ze lopen door de Witte de with dan zie ik ze echt lopen. Door echt plaatsen en plekken te gebruiken wordt het verhaal levendiger voor mij.

Harry Potter of Twilight?

Officieel gezien zou ik hier geen keuze tussen kunnen maken omdat ik Twilight nog steeds niet gelezen heb. De hele serie van Harry Potter staat in mijn kast en The twilight Saga staat ook in mijn kast. Alleen staat de Twilight saga dus ongelezen in mijn kast. Harry Potter ben ik enorm weg van de eerste twee delen. De laatste twee heb ik nog steeds niet gelezen. Voor dit moment zeg ik wel dat Harry Potter favoriet is.

Geleend of gekocht?

Gekocht want dan zijn de boeken van mij. Ik hoef niet na te denken dat ik het boek terug moet geven. Daarnaast wordt ik heel gelukkig van boeken zoeken en kopen. Ik kan zo genieten van het kijken naar boeken, de tekst op de achterzijde lezen en dan een paar boeken uitkiezen om toe te voegen aan mijn uitpuilende boekenkast.

voorkeur

Eenmalig boek of trilogie?

Een trilogie of serie vind ik heerlijk. Neem de boeken van Jackie van Laren daar kan ik geen genoeg krijgen van de series die ze schrijft. Wanneer een nieuwe verschijnt ben ik weer terug bij de mensen die ik ken. Het is als thuiskomen alleen dan in een boek. Een eenmalig boek moet je soms toch echt inkomen en bij een trilogie of serie is dit niet het geval.

Romantisch of actie?

Romantisch, lekker wegdromen in een liefdesverhaal is zo heerlijk.

Lezen in een knusse omgeving of in de zon?

Zeker niet in de zon. Heel gek want ik bedenk altijd welke boeken ik in de zomer pas ga lezen. Dan is het zomer en dan kan ik me door de warmte vaak gewoon niet concentreren op mijn boek. Daar kan ik echt enorm van balen. Deze hittegolf werkt daar dus ook niet lekker bij. Mijn knusse omgeving is dan mijn hoekje op de bank. Lekker kussentje, een dekentje, één of twee katten erbij en ik heb het enorm naar mijn zin.

Eerst de recensie lezen of zelf beslissen?

Recensies lees ik best vaak maar daar hangt mijn beslissing niet op vast want boeken waarvan ik weet die ik wil ik lezen door de titel, schrijver of de flaptekst dan ga ik de recensie niet lezen. Die lees ik dan vaak wel nadat ik het boek gelezen heb. Vaak omdat ik dan nieuwsgierig ben wat de ander ervan vind.

Dat waren een paar leuke om over na te denken waar mijn voorkeur ligt. Deze boekenvragen kwam ik online tegen bij Cookies & Carrot Sticks toen ik opzoek was naar een paar leuke boekenvragen. Vindt je ze leuk neem ze dan vooral over alleen maar leuk om te lezen waar jouw voorkeur ligt. Of deel een voorkeur hieronder.