beginnen

Bullet journal; Hoe te beginnen

Die eerste stip, die eerste streep en het eerste woord is altijd het lastige wanneer je een blanco boek voor je hebt. Maar wanneer je het helemaal in kan delen hoe jij het wil dan is het soms toch erg lastig wanneer je gaat beginnen en hoe. Wat wordt de indeling van je Bullet Journal, wat ga je er allemaal in noteren?

Beginnen in mijn Bullet Journal vond ik echt lastig. Hoe ga ik beginnen, gaat het wel mooi worden, wat ga ik er allemaal inzetten. De eerste paar pagina’s die ik maakte in mijn Bullet Journal ben ik niet tevreden over geweest. Ik zie precies dat ik daar nog niet precies wist wat ik wilde.

Het voordeel van een Bullet journal is dat je er niet veel voor nodig hebt en je helemaal je eigen indeling kunt maken. Wat je nodig hebt is een notebook met stippen of lijnen, pennen en fineliners, potlood, een liniaal, een gum en eventueel wat decoratie. Mijn notebooks hebben stippen zodat ik zelf heel vrij ben in het indelen van de pagina’s. De pennen en fineliners die ik gebruik zijn van diverse merken. Naast zwart gebruik ik roze, groen en rood als extra kleuren. Test wel altijd even de pennen voor je ze gaat gebruiken of ze niet doordrukken. Dit kan je het beste doen op de laatste pagina. Potloden gebruik ik kleurpotloden maar ook potloden om eerst te schetsen. Een liniaal maakt niet uit welke je gebruikt, gewoon welke jij fijn vind dit is ook hetzelfde voor je gum. Als decoratie heb ik washi tape maar eigenlijk kan je van alles gebruiken als decoratie zoals plakparels of iets wat bij het seizoen past.

Hoe te beginnen?

Je Bullet Journal is niet compleet met een mooie voorpagina. Zelf heb ik ervoor gekozen om 2018 als titel te gebruiken en daaromheen een mooi ornament te tekenen. Eigenlijk kan je van alles op je eerste pagina zetten, een mooie tekening, je naam, het jaartal of je doel.

Na je begin pagina is het tijd om de eerste twee pagina’s in te vullen en daarmee ook na te denken over hoe je de pagina’s wil indelen/decoreren. Hoe wordt je layout van elke pagina. De eerste twee pagina’s die je maakt is de Legenda of Key en de Index.

Key

Een Key is erg handig, het is een soort legenda. Zo kun je voor verschillende activiteiten een ander icoontje creëren en krijg je een mooi en overzichtelijk overzicht. Door tekens te gebruiken voor verschillende activiteiten wordt je Bullet Journal overzichtelijk. Er zijn heel veel tekens die je voor je Key kan gebruiken in mijn key heb ik o.a. To do, event, afspraak, notitie, kijken, lezen maar ook cancelled, verplaatst en finished icoontjes.

Inhoudsopgave

De inhoudsopgave is heel handig om te noteren wat waar staat. Om handig met je inhoudsopgave om te gaan noteer je onderaan elke pagina het paginanummer. Zo vind je alles makkelijk terug en hoef je alleen maar voorin te kijken bij de inhoudsopgave als je iets zoekt.

Quote pagina

Quotes vind ik erg leuk en inspirerend die wil ik door mijn Bullet Journal heen gebruiken. Na de inhoudsopgave is het leuk om gelijk een Quote neer te zetten één die inspirerend is en je herinnert aan je doelen. Quotes kan je gewoon opschrijven maar ook mooi neerzetten. Handletteren in je Bullet Journal, creatief bezig zijn. Ik kies voor het handletteren van mijn quotes op deze manier ben ik creatief bezig en maak ik mijn Bullet Journal mooier. Kies quotes die bij je passen en je inspireren en dan krijg je een mooie verzameling.

Mindmap

Een mindmap kan over van alles gaan, doelen die je wilt bereiken, reizen die je wilt maken of over dingen die je blij maken. Een mindmap is nooit af, het groeit en blijft groeien. Ik heb een mindmap gemaakt met dingen waar ik blij van wordt. Deze zal zeker nog veel groter worden met meer woorden die erbij horen. Een mindmap is leuk om over na te denken en in te vullen.

De eerste stappen zijn gezet, wees creatief. Beslis wat jij wilt op je eerste pagina’s maar eerst koop een mooie bullet journal. Er zijn veel mooie Bullet Journals in de winkel. Kies er één die bij jouw past. Met mooie lijnen of met een mooie print.

Dit is het begin van je Bullet Journal.
Begin, je kan niks fout doen, wees creatief, voel je vrij om te doen wat jij wilt.