krijtman

C.J. Tudor – De Krijtman

Een matte cover met de tekst erop geschreven met krijt. Hoe toepasselijk want de titel is De krijtman. De cover past echt perfect bij het boek en is erg mooi het heeft een schoolbord look en je wilt gewoon het krijt uitvegen maar helaas dat kan niet.

De Krijtman is een boek dat door de uitgeverij heel erg in de media is gebracht. Voor mij dan vaak een boek wat tegen gaat vallen maar dat hoopte ik niet van dit boek want van wat ik hoorde moest dit een goed boek zijn. Bang om te beginnen en dat het zou tegenvallen las ik eerst een paar andere boeken. En toen bleef het krijtmannetje me aanstaren, ik moest lezen.

Het probleem was, we werden het nooit eens over het precieze begin. Was het toen we voor het eerst de krijtmannetjes tekenden, of toen ze opeens uit zichzelf verschenen? Was het dat afschuwelijke ongeluk? Of toen ze het eerste lichaam vonden?

Achteraf begon het allemaal op de dag dat het verschrikkelijke ongeluk plaatsvond op de kermis. Toen de twaalfjarige Eddie de Krijtman voor het eerst ontmoette. Het was de Krijtman die Eddie op het idee bracht van de tekeningen: een manier voor hun vriendengroep om geheime boodschappen in krijt voor elkaar achter te laten. En het was leuk, in het begin, totdat de tekeningen hen leidden naar een lichaam van een meisje. Het grootste deel ervan, althans. Dat was dertig jaar geleden en Eddie dacht dat het verleden achter hem lag. Dan ontvangt hij post. In de envelop bevinden zich twee dingen: een krijtje en een tekening van een stokmannetje. De geschiedenis herhaalt zich, en Eddie realiseert zich dat het spel nooit echt voorbij is geweest…

Stephen King zegt over  De Krijtman; ‘Wil je een goed boek lezen? Deze ga je bij de boekhandel niet vinden op de tafel met bestsellers, maar het is nieuw, en het zal er zijn. Als je van mijn werk houdt dan ga je dit ook geweldig vinden.’

Van Stephen King heb ik een paar boeken in mijn kast, ongelezen, vroeger wel wat boeken gelezen maar daarom vind ik deze zin niet goed. Ik vind deze zin goed omdat het geen bestseller gaat zijn maar wel een boek is wat je moet gaan lezen. Het is een thriller maar geen thriller waarbij je op het puntje van je stoel zit maar een waarvan je de oplossing wilt weten. Een boek waarvan je de losse draadjes aan elkaar vast wilt maken en wilt weten wie nu wat heeft gedaan en waarom. Je leest in twee jaren, 1986 en 2016. In 1986 is Eddie een jongetje van twaalf en gebeuren er van allerlei dingen in en met zijn vriendengroep. In 2016 is Eddie volwassen, woont hij nog steeds in hetzelfde huis als toen hij twaalf was en keert het verleden terug. Het is leuk tussen deze jaartallen te switchen, je maakt mee wat er toen gebeurt is maar er gebeurt in het heden ook genoeg wat ermee te maken heeft. Wanneer je 1986 gelezen hebt wil je gauw verder in 2016 om te lezen hoe het daar verder gaat.De overgang tussen de periodes is echt heel vloeiend en niet lastig.

C.J. Tudor heeft met De Krijtman voor mij een sterk debuut neergezet, vlot geschreven, een goede opbouw, niet wetend wie wat gedaan heeft tot het einde, leugens en vriendschap, goed uitgediepte personages, het heeft hetallemaal. Van mij mag ze meer gaan schrijven.

Wat ik een heel leuk detail vind is dat de dochter van C.J. Tudor de inspiratie is voor het boek. Haar dochter kreeg een doos stoepkrijt cadeau en daarmee tekende ze krijtmannetjes op de stoep. Later die avond – het was al donker – opende ze de deur en werd ze geconfronteerd met tientallen sinister uitziende krijtmannetjes. Hoe een tekening op je stoep een begin kan zijn van zo’n boek.

Een debuut thriller die je moet lezen is De Krijtman van C.J. Tudor voor € 19,99 bij bol.com kopen (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij A.W. Bruna