
Carla de Jong & Walter Lucius – Hoe klein de wereld is
Hoe klein de wereld is dat is de titel van het boek wat Carla de Jong schreef en waar Walter Lucius mee gestart was voor hij overleed. De titel sprak mij enorm aan Hoe klein de wereld is en dat is de wereld. In dit boek wordt duidelijk hoe klein de wereld was voor mensen in de oorlog. Dat de wereld zich soms alleen maar afspeelde in een keuken of op hun eigen stukje land. Meer was er niet, meer kon er niet zijn.
Waar gaat Hoe klein de wereld is over?
Hoe klein de wereld is is een prachtige historische roman die geïnspireerd is op het verblijf van het Freies Legion Indien op Texel in 1943. Het boek is een aangrijpende roman. Het snijd heel veel onderwerpen aan zoals liefde, jaloezie, vergeving, vrijheid, familiebanden en nog veel meer. Het is 1939. Luna Lansman leeft op Texel met haar gesloten vader en haar grootmoeder. Haar moeder overleed toen ze nog een baby was. Als de Joodse Rifka in Luna’s gezin onderduikt, en Luna haar lange vriendschap met Thiemen moet verbreken, lopen de spanningen tussen Luna en haar vader hoger op.
De ontmoeting met de Indiase legerarts Chandar Kapoor, die namens de Wehrmacht in 1943 op Texel wordt gestationeerd, zet Luna’s wereld verder op zijn kop. Aan welke kant staat hij eigenlijk? De levens van Luna en haar vader, de Joodse Rifka, de Indiase Chandar en Thiemen raken met elkaar verweven op een manier die zij niet voorzien.
Hier worden de lijken ontdaan van gouden tanden, kunstgebitten. Je wilt niet weten hoeveel goud er in de monden zit van die sloebers. En daarna gaan ze de oven in. we moeten wat met al het menselijke afval.
Wat vond ik van dit boek over de oorlog?
Mijn zus is echt een oorlogsboeken lezer, ik niet. Ik ben was wel een historische roman lezer dus ik mijn interesse werd aangewakkerd, benieuwd hoe dit in de oorlog zou zijn. Ik ben echt enorm verbaasd met dit boek. Het was een hele andere kijk op de oorlog. Dat er Indiërs vochten hier in Nederland dat wist ik niet. Hoe het op de eilanden eraan toe ging al helemaal niet we horen en lezen de verhalen uit de grote steden. Veelvuldig worden de verteld en herhaald. Die geven een ander beeld dan het totale beeld wat er is. Het is interessant om te lezen over de minder bekende kant van de oorlog.
Uw wereld is zwart-wit, die van mij heeft dan wel geen kleur,
maar wel grijstinten
Het boek bouwt langzaam op. Je leert Chandar en Luna kennen voor de oorlog. Tussendoor blikken we alvast vooruit naar de oorlog. Door de afwisseling in de jaren waarin je leest wekt het bij mij nieuwsgierigheid op naar wat er gaat komen. De personages leer je kennen en krijgen voor mijn ogen vorm. Tussendoor leren we de personen om Chandar en Luna heen kennen. Ik werd bij Rifka op het verkeerde been gezet. Rifka is 26 jaar maar door hoe het verteld wordt had ik haar 17 geschat zo ongeveer. Zo in dezelfde leeftijd als Luna. Later in het verhaal werd haar leeftijd wel duidelijk.
Een boek vol bijzondere zinnen
De eerste hoofdstukken maken het verhaal. Het vormt de personages, zorgt ervoor dat ze voor mijn ogen ontstaan. Naar het einde toe wil ik blijven lezen ook al weet ik dat ik die avond niet nog 70 bladzijdes gelezen krijg. Hoe eindigt de oorlog voor Chandar, Luna, Rifka en Wolfram. Vinden ze liefde, vrijheid, geluk of wordt het een verdrietig einde. Ik sloeg het boek dicht en baalde want de laatste dik 160 bladzijden las zo fijn. Ondanks dat er een hoop narigheid is kon ik het niet wegleggen. Het eindigde echt enorm mooi het was af en klaar.
Wat kan één mens betekenen in een wereld vol waanzin?
Er staan zo veel bijzondere zinnen in dit boek. Een zin waar ik bij gruwelde is de eerste uitgelichte zin hierboven en de tweede vind ik prachtig die laat goed zien hoe Luna over haar vader denkt en hoe hij in het leven staat. Ontdek zelf nog meer prachtige zinnen in Hoe klein de wereld is van Carla de Jong. Dit boek mocht ik lezen met de buddy read van LS Uitgeverij. Het boek is te koop via bol.com voor € 23,99 (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)
Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij L.S. Amsterdam