Johansons

Carla de Jong – De Johansons

De titel van het boek wat ik gelezen heb wekt bij mij al een enorme interesse. De Johansons, dat klinkt al zo mysterieus, als een familie waar wat mee aan de hand is. Een mooie sprekende cover en dan de tekst die erop staat “Een sterke en beklemmende familieroman, over jeugdige idealen, liefde, teleurstelling en verraad.”

Waar gaat de Johansons over?

Anne groeit als slim meisje op in een liefdevol arbeidersgezin waar ze zich een vreemde eend in de bijt voelt. Dan ontmoet ze de welgestelde, ontwikkelde Johansons, en ze voelt zich meteen thuis bij dit gezin. Ze raakt innig bevriend met Daphne, de dochter, en haar twee broers. Samen worden ze volwassen, maar hun vriendschap, die meer en meer onder druk komt te staan, strandt door een reeks dramatische gebeurtenissen. Dertig jaar later kruisen de paden van de Johansons en Anne elkaar weer. Kunnen ze elkaar vergeven? De Johansons is een familieroman, maar ook een verhaal over volwassen worden, over familiebanden, ontworteling, jeugdillusies en de onvermijdelijke desillusies die het ouder worden met zich meebrengt. Aangrijpend, ontroerend, spannend, en vol geestige scènes: een verhaal dat je met weemoed uitleest omdat de personages stuk voor stuk onder je huid zijn gaan zitten.

 

Het boek is prachtig. Op de zijkant zijn muzieknoten gedrukt. Muzieknoten die perfect bij het verhaal passen, de foto op de cover vind ik heel mooi bij de stijl van het boek passen.

Wat vond ik van de Johansons?

Het boek speelt zich af in 1980 en 2015. Vroeger en nu. Een aantal bladzijdes van vroeger wisselen af met het heden. In het heden weet je dat er wat gebeurt is tussen de Johansons en Anne maar je hebt geen idee wat er precies is gebeurt. Voor mij zorgt het hoe verder ik kom hoe meer ik benieuwd ben wat er gebeurt is. Resultaat is dat ik steeds sneller ga lezen. Tijdens het lezen maak je kennis met alle gezinsleden en lees je vanuit alle kinderen en Anne. Op deze manier vind ik dat je een goed beeld krijgt van de situatie, de gevoelens en de gebeurtenissen. Je krijgt veel meer mee dan dat je het vanuit één persoon zou lezen. Gelukkig is het niet verwarrend en heb je gelijk door vanuit wie je leest.

Het fijne van het verhaal is dat het echt gebeurt kan zijn. De depressies, de dementie, de relaties allemaal dingen uit het leven die we meemaken, ervaren en daardoor pakt het verhaal je.

Als Feyenoord aanhanger is de bovenstaande tekst in dit boek natuurlijk briljant!

Wil jij weten wat er gebeurt is tussen Anne en de Johnasons? Koop dan dit boek voor €15,00 bij bol.com  (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij

Bewaren