catfulness

Catfulness

Hoe een kat ons kan leren gelukkig en mindful te leven. Dat zijn de woorden die onder de titel van Catfulness staan. Hoe kan een kat mij leren gelukkiger te zijn? Hij kan niet praten, hij kan het me alleen laten zien. Ik kijk veel naar mijn katten en toegegeven, ik wordt er rustig van, lekker met ze zitten op de bank, aaien of even spelen. Hoe kan een kat me leren gelukkig en mindful te zijn, ik ben benieuwd.

Wanneer ik Catfulness binnen krijg valt me een paar dingen direct op. Wat me opvalt is het formaat, lekker handzaam en fijn. Het volgende is de zachtheid van de kaft het ligt lekker in mijn handen en de zachte harde kaft geeft een luxe gevoel. Een cadeauboek zo ziet het eruit. Na de voorkant volgt de achterzijde en die tekst is al gelijk een inkopper:

Mensen verzinnen een heleboel problemen voor zichzelf. Dat zie ik niet alleen, dat zien alle katten. Mensen zijn altijd bezig, en een van hun voornaamste bezigheden is het zoeken naar nieuwe bezigheden, alsof ze het zich nooit kunnen veroorloven pauze te nemen. Ze zeggen dat ze op zoek zijn naar ‘het geluk’, maar weten ze wel wat dat is?

Gelukkig zijn wij er. Wij weten precies hoe je gelukkig moet zijn en we delen nu voor het eerst onze wijsheid. Wij eten als we honger hebben, drinken als we dorst hebben en slapen als we moe zijn. We lezen uitsluitend in het heden, van moment tot moment.

In dit boek heb ik alles willen opschrijven wat mensen kunnen doen om eindelijk eens gelukkig te worden. Catfulness is eigenlijk een mindfulness-programma voor mensen. Als jullie meer kunnen leven zoals wij dat doen, zal de wereld een stuk serener zijn. En bovendien zei Sigmund Freud al: “Tijd die je doorbrengt met katten is nooit verspilde tijd’.

Wat denk jij als je de tekst hierboven leest? Ik kon alleen maar het boekje open slaan en de ene na de andere bladzijde bekijken en lezen. Maar eigenlijk is dit niet de bedoeling. Het is de bedoeling dat je zeven weken lang elke dag een bladzijde leest. Voor elke dag van de week is er een tekst, een inzicht, een advies. Na een week volgt er een oefening en dan komt de volgende week.

Catfulness begint met een korte inleiding. In die inleiding wordt er al vanuit de kat verteld, heerlijk om op deze manier te lezen. De kat heeft ook gelijk, wij zijn altijd bezig en weer bezig met nieuwe bezigheden. Diverse zinnen hadden echt veel waarheid in de zin. Vaak zeggen ze niet wat ze echt vinden: dan willen ze iets, maar zeggen iets anders uit angst andermans gevoelens te kwetsen.

Na de intro begin je met week één en de eerste tekst voor de dag. De titel bij de dag zegt eigenlijk al genoeg maar daar krijg je vanuit de kat uitleg bij. Die uitleg sluit ik me helemaal bij aan die er gegeven wordt. Het geeft actie tot nadenken, hoe ga ik om met situaties, hoe doe ik dingen, kan ik ze anders gaan doen.

Ik vind Catfulness een geweldig boekje niet alleen om zelf te hebben maar ook om cadeau te doen. Je hoeft niet per se een kattenliefhebber te zijn om aan catfulness te doen en dat maakt het toegankelijk voor veel mensen. De illustraties die bij de teksten staan zijn eenvoudig maar zeker leuk om te bekijken. Herkenbaar als je katten hebt want bekijk die hierboven maar eens, de katten bezitter herkent het vast.

Zeven weken heb ik er niet over gedaan maar ik zal het er vast nog eens bijpakken misschien om even een tekstje te lezen of om een hele week catfulness te worden.

Meer leven zoals een kat hoe doe je dat? Catfulness helpt je daarbij. Je kan dit boek voor € 12,50  bij bol.com  kopen (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij