Chan

Chan Jae Lee & Kyong Ja Ahn – Dingen die je laten zien dat het leven schitterend is

Dingen die je laten zien dat het leven schitterend is, wat zijn dat voor dingen voor jouw? Voor mij is het de bloesem aan de bomen, de schaapjes in de wei, Mevrouw Mieps die in haar mandje slaapt, de blauwe lucht, een bord nasi die mijn vriend heeft klaargemaakt en zo kan ik nog wel even doorgaan. Chan Jae Lee & Kyong Ja Ahn bundelde hun krachten voor een mooi schitterend boek. 

De titel van het boek wat Chan Jae Lee illustreert en Kyong Ja Ahn voorziet van stukjes tekst trok mijn aandacht. Ik zie graag het mooie in de kleine dingen. Hoe zien hun dat en waar gaat het boek over? Ik las waarover het boek zou gaan en was nog meer benieuwd naar dit boek vol illustraties voorzien van tekst.

Dingen die je laten zien dat het leven schitterend is staat vol met de allermooiste verhalen en illustraties over verbondenheid. Zoals zoveel grootouders, zochten de Koreaanse Chan Jae Lee & Kyong Ja Ahn naar een manier om verbonden te blijven met hun kleinkinderen, die op afstand wonen. Vooral ‘opa Chan’ was niet online, hij had nog nooit een email gestuurd of zelfs maar iets opgezocht op Google. Ze besloten daarom om samen Instagram te leren gebruiken om contact met elkaar te houden. Elke dag deelt Chan een aquarel en ‘oma Marina’ schrijft er iets bij over hun leven, familie, verleden en cultuur. Dit inspirerende boek staat vol met hun liefdevolle verhalen en laat zien dat verbondenheid niets te maken heeft met leeftijd of met afstand.

De wijsheden die grootouders aan jongere generaties kunnen doorgeven, bieden hoop en vreugde. Lachen, huilen, troosten, leren en vooral herinneringen maken, dat doe je met elkaar. Of het nou gaat om het vieren van de komst van een nieuw kleinkind, en broertje of zusje, of over hoe Chan en Marina tijdens hun studiejaren verliefd werden, de ervaringen zijn uit het leven gegrepen. Dit boek zal elke lezer inspireren om zich dichtbij en op afstand verbonden te voelen.

Wat vind ik van Dingen die je laten zien dat het leven schitterend is?

Het boek is verdeeld in zeven delen; Voorjaar, Galapagos, Zomer, Herinneringen van opa, Najaar, Opa denkt aan zijn ouders, en Winter. Bij elk stuk komen er onderwerpen aan bod die bij het thema passen, niet alles is precies op het thema. Het is wel mooi dat we in het boek de seizoenen ook volgen en lezen van voorjaar naar winter met tussendoor wat persoonlijkere thema’s.

chan

Ik bekijk de illustraties en lees daarbij de tekst. Sommige teksten zijn echt heel erg gericht aan de kinderen maar andere teksten zijn weer heel algemeen. Wanneer ik de teksten lees springt er zeker één echt bovenuit op het moment. Het gaat over een tafereel dat ze zich nooit had kunnen voorstellen. Een tafereel wat nu heel erg normaal wordt hier. Het gaat over mondkapjes tegen fijn stoffen. Het was vroeger niet voor te stellen dat je een mondkapje zou dragen maar nu is dat heel gewoon. Deze tekst is voor ons heel goed te begrijpen nu want het beeld wat we hebben dat de chinezen en japanners een mondkapje dragen konden wij niet begrijpen maar nu moeten wij ze ook overal dragen. Nu dan niet voor fijnstof maar voor het virus.

Leerzaam en nadenken

De teksten zijn lief, leuk of leerzaam want ik heb zeker een aantal dingen geleerd. Het chinees lantaarnplantje, string of hearts een doorgeef plantje waar velen heel gelukkig van worden en dat is het zeker want sinds kort heb ik er zelf ook één. De kleinkinderen zullen leren hoe opa en oma leefde, wat ze allemaal beleefden en hoe ze hun zagen. Wat mooi om dit van je opa en oma te hebben en te krijgen. Je merkt tijdens het lezen hoe veel ze van de natuur houden, van de wereld, hun familie en vooral hun kleinkinderen. Het is een boek vol mooie en positieve dingen. Zelf ging ik soms ook nadenken over de dingen die werden geschreven en dat vind ik leuk dat een boek je tot denken aanzet.

Dit boek vol met illustraties en teksten van vaak één pagina is heel mooi als cadeau. Het boek is voor €16,99 te koop bij bol.com . (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij