Monchy

Charlotte De Monchy – Nee heb je

Wanneer het buiten keihard waait en regent kan ik alleen maar hopen op betere dagen die gaan komen. Gelukkig kan ik met Nee heb je van Charlotte De Monchy naar een warme plek met zon, strand en zee. De voorkant van het boek brengt me al in de juiste stemming maar wanneer ik ga lezen zie ik het strand al helemaal voor me. Inclusief surfdudes en een surfplank onder mijn eigen armen. 

Waar Nee heb je over gaat

Als Bobbie bij de bedrijfscoach zit en er alleen maar testbeeld op haar netvlies verschijnt, beseft ze dat ze misschien toch wel een beetje overwerkt is. Gelukkig heeft haar baas een klusje voor haar op Bali, het eiland waar haar zus Lauren woont, met wie ze al negen jaar gebrouilleerd is. Ze hoeft alleen de uitkoop van een surfschool te regelen, zodat het bedrijf daar een luxe resort kan bouwen. Daarna heeft ze tijd zat om de ruzie met Lauren bij te leggen en zichzelf op te laden op een wit bountystrand.

Op Bali pakt het allemaal heel anders uit dan verwacht. De eigenaar van de surfschool, ene Samuel, zegt doodleuk niets voor de verkoop te voelen. En haar zus staat ook niet echt te springen als Bobbie onverwachts met een enorme koffer op de veranda van haar restaurant staat. Bobbie is er toch van overtuigd dat ze beiden zal kunnen ompraten en ze boekt om te beginnen een paar surflessen bij Samuel. Maar de relaxte levenshouding, het heerlijke klimaat en de charmes van haar surfleraar missen hun uitwerking niet. Is het misschien zijzelf die het roer radicaal moet omgooien?

‘Ik bespied je niet. Ik nam je op. Ik dacht dat je het niet doorhad.’
‘O, dan is het niet erg.’ Met een spottende blik in zijn blauwe ogen keek hij op.
‘Sorry. Je zag er zo lekker ontspannen uit.’
‘Ik ben nu eenmaal lekker. En ontspannen.’
‘Het is echt heel stom om dat over jezelf te zeggen.’
‘Ik maakte een grapje.’

Wat vond ik van dit boek van Charlotte De Monchy

Mijn eerste kennismaking met Charlotte De Monchy was Eens gegeven. Genoten van het boek en daardoor kocht ik Zes maanden zonder. Dit boek staat nog ongelezen in de kast (wat ik nu niet snap). Op mijn deurmat viel Nee heb je het allernieuwste boek van Charlotte. Het sombere weer zorgde dat ik zeker veel zin had om te lezen in een boek met strand en een hangmat op de cover. De cover is een leuke combinatie van fotografie en illustratie. Bij elk begin van een hoofdstuk komen de bloemetjes die je op de voorzijde ziet terug. Een leuk detail, kleine dingen waar ik van hou.

Hierboven zie je een stukje tekst uit het boek. Korte zinnen en gevatte reacties waar ik zeker om kan lachen. Hierboven een woordgrap waar ik vermakelijk om heb zitten lachen tijdens het lezen. Je krijgt uit dit stukje tekst al een goed idee op welke manier het geschreven is. Het leest heel vlot en de hoofdstukken zijn kort. Dit zorgt dat je ongemerkt het ene na het andere hoofdstuk leest.

Charlotte De Monchy bouwt het verhaal goed op, je maakt kennis met de verschillende personen en komt meer te weten over ze door het verhaal heen. Momenten van nu maar ook van vroeger waardoor ze nu zijn en doen zoals ze zijn. Je leest ook vanuit Bobbie en Lauren. Na een aantal hoofdstukken wisselt het af tussen de twee zussen , ik vind dit een leuke manier om te lezen. Je ontdekt meer vanuit twee personen en krijgt ook een kijk vanuit een andere hoek op situaties.

Feelgood met diepgang

Door de gebeurtenissen van vroeger en dat Bobbie overwerkt is zorgen dat deze feelgood niet alleen maar fun en romantiek is. Hierdoor heeft het verhaal diepgang en dat zorgt dat ik in het verhaal zit. Ik wil weten hoe de relatie tussen Bobbie en Lauren veranderd. Hoe Bobbie omgaat met de vrijheid en geen werk te doen. Hoe Lauren weer leert te genieten van een man en Bobbie omgaat met de angst voor de zee waar ze vroeger bijna in woonde. Maatschappelijke dingen komen ook naar voren zoals milieuvervuiling door plastic wat een groot probleem is.

Charlotte De Monchy is een Nederlandse schrijfster

Door de achternaam van Charlotte heb je niet door dat het een Nederlandse schrijfster is maar toch is ze echt een Nederlandse. Weliswaar een Nederlandse die in Bali woont maar toch hebben we een prachtschrijfster in ons land. Ik leg zeker de vergelijking met Jill Mansell en daar ben ik zeker niet de enige in ik las dit bij Books and Dreams ook al dat ze die vergelijking legt. Charlotte schrijft heel erg voor je leesplezier, met humor, liefde maar toch geen oppervlakkig boek er zit zeker wat diepgang in.

Lachen en genieten van Nee ik heb je doe je voor €15,99. Te koop bij bol.com en raad ik je zeker aan te kopen en mee in het lente zonnetje te gaan zitten. (dit zijn affiliaitelinks – als je een boek via deze link besteld, krijg ik een percentage van de opbrengst)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij

Bewaren