gegeven

Charlotte De Monchy – Eens gegeven

Eens gegeven heeft een super vrolijke cover, met een mooie sierlijke letter voor de titel. Bloemen die op de zijkant doorlopen. Een vrolijk gevoel krijg ik erbij. Wanneer ik het boek open sla nog meer vrolijkheid door ene hele pagina vol gekleurde bloemen. Om het thema door te zetten heeft elk hoofdstuk van Eens gegeven aan het begin een paar bloementjes en dat vind ik een leuke toevoeging aan het boek. Heerlijk wanneer er op details als deze gelet wordt.

In Felines leven is er ruimte voor verbetering: ze woont anti-kraak in een krakkemikkig voormalig hotel. Op papier heeft ze haar droombaan: taxateur bij de Amsterdamsche Veiling. Helaas geeft haar baas alle interessante klussen aan zijn zoon en laat hij de slaapverwekkende taken aan Feline over. Als Feline een keer iets voor haar baas moet ophalen, eindigt dat uitstapje onverwachts in een wilde nacht met de knappe Teun, die werkt als bankier in de Londense City. Het kitscherige schilderijtje dat hij haar ten afscheid voor de grap cadeau geeft, blijkt een tweede, veel waardevoller schilderij te verbergen: een onontdekte Breitner, iets wat Teun duidelijk niet wist. Als ze het verkoopt, kan Feline het geld héél goed gebruiken om het voormalige hotel op te knappen. En ze ziet Teun toch nooit meer, dat weet ze zeker. Tot een Engelse zakenbank de Amsterdamsche Veiling inhuurt om voor zijn nieuw te openen Nederlandse vestiging een kunstcollectie samen te stellen. En de bankier die het project leidt, wil alleen werken met Feline…

Eens gegeven is een echte feelgood roman. Het is geen oppervlakkig verhaal, er zit in deze feelgood roman wel diepgang. Je leert de personages een beetje kennen en het is niet gelijk dat iedereen op elkaar verliefd wordt en allemaal heel romantisch en klef wordt. Door de diepgang blijft het boeiend en niet op de oppervlakte zweven. Je hoopt echt dat Evi, wat gaat doen aan het verstoppen van zichzelf, dat Feline een stap durft te zetten en Teun een leuke man is. Feline is hoofdpersonage, maar ook de anderen spelen meer dan een bijrol vooral Evi de vriendin van Feline. De vriendinnen schelen in karakter maar samen zijn ze juist leuk doordat ze zo verschillend zijn.

In het boek zit genoeg humor waardoor ik hier en daar hardop lach of er een glimlach op mijn gezicht verschijnt. Ik vind het heerlijk als dat gebeurt tijdens het lezen. Het betekend dat de schrijver van het boek me te pakken heeft, me in het boek heeft getrokken en me inleef in de situaties waarin Feline en haar vrienden komen. Een groot deel van het einde is die glimlach niet verdwenen. Ik heb genoten van Eens gegeven en hoe verder ik kwam hoe moeilijker ik het boek weg kon leggen. Ik moest verder lezen en genieten van het verhaal.

Lekker genieten van een leuk boek met humor? Lees dan Eens gegeven. Je kan dit boek voor € 15,00  bij bol.com  kopen (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Boekerij