dubbelleven

Chinouk Thijssen – Dubbelleven

Young Adult boeken zijn niet leeftijd gebonden en dus lees ik met mijn 34 jaar Dubbelleven. Dubbelleven is het vijfde boek van Chinouk Thijssen wat verschijnt bij Clavis Uitgeverij. Ik kan denk ik wel zeggen dat Chinouk mijn favoriete Young adult schrijfster is. Elke keer weet ze weer een boek te schrijven wat me enorm pakt en ik niet weg kan leggen. Het zijn boeken met een spanningselement maar ook liefde, vriendschap, onzekerheid, angst, eigenlijk komt alles wel voorbij in haar boeken. Heel realistisch.

Waar gaat Dubbelleven over?

De zeventienjarige Ivy heeft één grote droom en dat is modeontwerpster worden. Ze zit op de modevakschook en werkt hard aan haar toekomst. Met al haar schoolwerk en haar nieuwe vriend Sander heeft Ivy nog weinig tijd voor haar beste vriendinnen Kim en Marsha. Sander is een paar jaar ouder dan Ivy en vind haar vriendinnen maar kinderachtig en wil dat Ivy afstand neemt van ze. Kim en Marsha maken zich zorgen om Ivy. Wie is die Sander en wat weet ze over hem? Ivy durft niet over Sander te praten want wat ze weet is niet iets wat je zomaar verteld.

Voldeed Dubbelleven aan mijn verwachtingen?

Wat in elk boek van Chinouk nu al gebeurt is; er vanaf het begin middenin zitten. Er gaat niet een lang verhaal aan vooraf of een hele opbouw, je begint echt midden in het verhaal maar wel op een logisch punt. Vanaf daar lees je wat er gebeurt maar ook wat er vooraf gebeurt is waardoor ze op dat punt gekomen zijn. De personages zijn echt. Ze doen geen dingen die meiden of jongens normaal niet zouden doen. Het zou zomaar echt gebeurt kunnen zijn en dat is in elk boek wel haar kracht dat je niet het gevoel hebt dat iets niet kan gebeuren.

Wanneer je al wat boeken hebt gelezen van een schrijfster dan wordt de lat steeds hoger. Je gaat het stiekem toch hier en daar vergelijken met de andere boeken. Dit gebeurt gewoon heel ongemerkt. Na Dance or die dacht ik wel hoe gaat Chinouk haar volgende boek nu zijn? Want dit einde en de dingen die gebeurden die kwamen echt wel binnen. (Iets met een kat, wil niet spoilen dus daarom zeg ik niet wat). Ze maakt het toch weer waar en zet een boek neer waar ik in één dag doorheen gelezen heb. Ik begon in de morgen en na even wat anders gedaan te hebben ben ik in de middag verder gaan lezen en voordat we gingen eten moest het boek gewoon uit.

Ik wilde blijven lezen. Wat gaat Ivy doen, gelooft ze Sander echt? Waarom luistert ze niet naar haar vriendinnen en hoe kunnen die vriendinnen haar helpen? Het is realistisch en geschreven op een manier dat je na een hoofdstuk het boek niet weg kan leggen maar er weer één moet lezen. Dit kwam ook zeker door het spanningselement. De spanning was dit keer in de illegale dingen die Sander aan Ivy vroeg om te doen. Dit gaf zeker een spanningselement mee aan het verhaal en daardoor bleef je dus actief in het verhaal.

Tijdens het lezen merk je dat er boodschappen in het verhaal zitten. Het zijn gebeurtenissen die echt gebeuren. Waar jongeren mee te maken kunnen krijgen. Door het lezen van dit soort boeken kan je misschien wel signalen bij anderen herkennen. Het actuele en de boodschappen maken het een goed boek om te gaan lezen. De hoofdboodschap was zeker; vertrouw niet iedereen, verdiep je eerst in iemand voordat je hoteldebotel verliefd wordt en verlies niet de belangrijkste mensen in je leven uit het oog.

Lees Chinouk Thijssen haar boeken. Het is Young Adult maar elke leeftijd geniet van haar boeken of je nu 34 (ik) bent of 63 (mijn moeder). Je kunt Dubbelleven voor € 16,95 te koop bij Bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Clavis