truth

Chinouk Thijssen – Truth or Dance

Wanneer je een schrijfster volgt op social media dan is het lastig om niet nieuwsgierig te raken naar haar boek. Chinouk deelt haar proces en maakte me meteen nieuwsgierig naar waar ze mee bezig was. Ik kreeg het boek in handen en zag de cover nu in het echt. De cover is echt prachtig en past heel goed bij het verhaal.

Truth or Dance. Zo heet de chatgroep waar India, Lisa, Nikki en Zoë opeens aan worden toegevoegd. De meiden dachten dat ze gewoon auditie konden doen om toegelaten te worden tot de balletopleiding, maar dat blijkt een vergissing. Via de app ontvangen ze allerlei rare opdrachten, die ze moeten uitvoeren om kans te maken op een plekje. Ze willen niets liever dan dansen, maar zijn ze bereid daarvoor over lijken te gaan?

Truth or dance begint met drie bladzijdes aantekeningen. Deze zijn erg handig voor de lezer die niet heel bekend is met ballet want hier worden ballet termen uitgelegd. Deze termen kom je in het boek tegen, dus even de eerste drie bladzijdes lezen en je weet wat er bedoelt wordt bij de technische termen. Al vind ik het erg meevallen hoe vaak er technische termen voorbij komen, wat alleen maar fijn is. De aantekeningen staan er op een leuke manier op net of je in een schrift leest.

De vier bladzijdes die hierna volgen zijn direct spannend. Wat dan heel gemeen is, dan gaan we drie jaar terug in de tijd. Geen idee hoe dit dus afloopt en een heerlijke teaser. Ik ben direct nieuwsgierig wat is er gebeurt hieraan vooraf en wat gebeurt er hierna. We volgen een jaar lang India, Lisa, Nikki en Zoë. Je leert de vier meiden erg goed kennen, hoe ze leven naast het dansen, hoe het gaat op school maar ook thuis. Chinouk Thijssen heeft dit heel goed uitgewerkt. Je krijgt zo echt een goed beeld van het leven wat de meiden leiden om een ballerina te worden. Doordat het zo goed is uitgewerkt leef je ook mee tijdens de opdrachten die de meiden krijgen.

Het boek is niet heel de tijd spannend en dat vind ik persoonlijk erg goed en geloofwaardig en bij het genre passen. Je weet niet wanneer de persoon weer komt met een bericht en daar zit je tijdens het lezen ook echt op te wachten. Het laatste werd steeds spannender en wie de persoon is die erachter zit daar heb ik geen idee van want elke keer wordt ik op een ander spoor gezet.

Wat zo heerlijk is aan Nederlandse boeken? De herkenbare plekken. Het boek Truth or Dance speelt zich af in Den Haag maar natuurlijk komen de meiden ook even in Rotterdam. In de markthal langs de donuts ooo ik zie ze al voor me. Hierdoor zie ik ook de meiden door de markthal lopen. Het glowgolf wat ze gaan doen zie ik ook helemaal voor me in de donkere setting. Ik hoef binnenkort zeker niet naar een glowgolf te gaan want door Truth or dance denk ik dat ik wel een paar keer achterom zou kijken. De film marathon avond kan ik me ook heerlijk voorstellen waar ze over praten met drie favoriete dans films; Step up, Honey en Save the last dance.

Deel twee ben ik heel benieuwd naar want hoe gaat het nu verder met de meiden? Het eerste deel van de Truth or dance trilogie is voor €15,95 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Clavis