geit

Claudia de Breij – Neem een geit

Claudia de Breij, ik weet hoe ze eruit ziet, wat voor werk ze zoet maar bekijk het niet. Ze heeft indruk bij me gemaakt met het nummer; Mag ik dan bij jou. Zo’n mooi nummer. Haar boek Neem een geit werd goed gelezen maar niet door mij. Het was 2015 toen het verscheen en nu vijf jaar later verschijnt het bij uitgeverij Rainbow en heb ik het gelezen.

Claudia de Breij vraagt zich af hoe dat moet: leven. De eerste jaren zeggen ouders, leraren en andere betweters wat je wel en niet moet doen. Maar hoe moet het als je alles eenmaal zelf mag (en moet) uitvinden? Hoe ga je dan om met vragen over liefde, dood, vriendschap, seks, werk, kinderen? Claudia de Breij ging op de koffie bij wijze mannen en vrouwen, die het allemaal al een keer hebben meegemaakt.

Ik heb te vaak gedacht dat ik het zelf moest uitzoeken. Les één ga vooral te raden bij een ander.

– Rene Gude

Negenenzestig stukjes tekst wat aanvoelt als elke keer een column lezen. Elke keer kun je afzonderlijk een stukje lezen. Het volgt elkaar niet op behalve af en toe een klein beetje. Het is een boek met mooie verhalen met mensen die het eigenlijk ook niet weten. Ze vertellen hun verhaal. De titels passen bij wat er komt in het stuk tekst zoal “Schrijf een brief”of “Hou nooit een compliment voor je ” De titel is gelijk het hoofdstuk samengevat in één zin. Aan het einde van elk hoofdstuk is er elke keer een statement, een zin waar je even bij stil staat voor je naar het volgende verhaal gaat.

geit

Een voorbeeld van een zin aan het einde van een stuk tekst wat ik mooi vind; Er is een clubje mensen waar je wel bij hoort. Je hebt ze alleen nog niet ontmoet. Of; Je moet jezelf accepteren zoals je bent, zeggen ze. Maar ik zou zeggen, alleen die eigenschappen die je zelf acceptabel vindt. Voor de rest doe er iets aan.

Tijdens het lezen heb ik genoten van de kijk op het leven van de mensen die aan het woord komen. Hoe meerdere gesprekken tot één verhaal zijn gekomen en de lessen die je eruit kunt halen. Verrast met het gemak waarop het las en een aanrader om te lezen maar wel passender nu ik bijna 35 ben dan toen ik 30 was. Goede timing voor deze uitgave om te verschijnen.

Neem een geit, lees het, beleef het en doe het weg als het gelezen is. Wees niet bang, lees, leef. Neem een geit is te koop voor € 9,00 bij bol.com  (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Rainbow