creatief

Creatief met een boek

De een reageert er heel leuk op en de ander gilt het uit. Wat ben je aan het doen! Dat is zonde, een boek kapot maken dat doe je toch niet. Nee een boek kapot maken dat doe ik niet zo maar. Een ezelsoor vind ik erg dus ik maak niet een boek kapot omdat ik het leuk vind. Of nou ja een klein beetje wel want ik wil creatief bezig zijn.

Al heel wat jaren spendeer ik op het internet en daar kom je veel moois tegen. Nu had ik al jaren een plaatje in mijn inspiratiemap staan van een mobile gemaakt uit een boek. Ik hou van creatieve projecten maar voor sommige moet je echt even de tijd nemen en dit was er zo één waar ik echt de tijd voor moest nemen en de concentratie om het te maken want het moest in één keer goed gaan.

De boeken waar ik creatief mee aan de slag ga zijn niet de boeken die ooit in mijn boekenkast hebben gestaan. Ze zijn bewust uitgezocht om ze kapot te maken. Een aantal boeken zijn van iemand die haar boeken weg deed bij een verhuizing, hier zaten hele oude boeken tussen en deels ook niet mijn smaak. Na dit uitzocht te hebben is een deel mijn kast in gegaan een deel naar de kringloop en een aantal om iets mee te maken.

Om de mobile te maken heb ik een boek gepakt met een hardcover. Verder heb ik nodig een lijmpistool, naald, draad en een pin. Ik begin met pagina’s uit het boek te scheuren. In het midden heb ik een aantal pagina’s laten zitten maar de rest heb ik eruit gescheurd. Pagina voor pagina omdat het dan het mooiste blijft en erna niet nog heel veel kleine stukjes hoeft weg te scheuren. De pagina’s die ik heb laten zitten daar ga ik mee aan de slag. Met het lijmpistool breng ik een lijmlaag aan op de hele rand van de pagina die bij de boekband zit. De uiteinde van die pagina bevestig ik op de lijmlaag en laat de pagina zo bol mogelijk staan. Dit herhaal ik voor alle pagina’s.

De pagina’s die ik uit het boek heb gescheurd lijm ik op dezelfde manier aan elkaar. Deze pagina’s bevestig ik aan de pagina’s die in het boek zitten. Ik bevestig ze zo dat het overlapt en er een patroon ontstaat. Het is echt een beetje spelen met de pagina’s hoe ik ze plaats. Het boek oppakken en kijken hoe het hangt, waar gaat het heen waar moet de volgende pagina komen.

Wanneer alle pagina’s zijn zoals ik wil doe ik een pin in het boek en met naald en draad maak ik een touw vast zodat ik de mobile kan gaan ophangen. Het eindresultaat is een creatie van een boek.

Vaker wil ik creatief zijn, wat creëren en genieten van het proces.