David Nicholls - Wij

David Nicholls – Wij

Een boek waar veel lovende woorden over geschreven zijn. Die wordt omschreven als een roman die hilarisch maar ook ontroerend is. Ja dan maak je mij nieuwsgierig. Ik kreeg het boek toegestuurd en begon gelijk te lezen.

Douglas Peterson wordt midden in de nacht door zijn vrouw Connie gewekt met het bericht dat ze hem wil verlaten. Hun zoon Albie gaat na de zomer het huis uit om te studeren en zij vindt dat het de hoogste tijd is om te scheiden, nu hun ouderlijke taak erop zit.Douglas houdt van zijn vrouw en het vooruitzicht van een leven alleen jaagt hem angst aan. Maar hij heeft nog een kans. Er staat nog een familievakantie gepland, een Europese rondreis langs steden als Parijs, Barcelona en Amsterdam. Hij besluit dat dit de trip van hun leven moet worden: de vakantie die hen weer nader tot elkaar zal brengen, waarin hij het respect van zijn zoon en de liefde van zijn vrouw terugwint. De hotels zijn geboekt, de tickets gekocht, de route uitgestippeld. Wat kan er nu in hemelsnaam nog misgaan.

David Nicholls - Wij

Zoveel goede woorden over een boek en toch kwam ik door het begin maar langzaam heen. Lag het aan mij of lag het aan het boek? Douglas is de persoon die verteld. Douglas is een wetenschapper en heeft moeite zijn gevoelens te uiten. Hij woont samen met zijn vrouw Connie en zoon Albie. Die twee zijn heel artistiek en gemakkelijk in het uiten van hun gevoelens. Moeder en zoon begrijpen elkaar enorm goed en zijn twee handen op één buik. In het verhaal komt dit ook erg goed naar voren.

Het begint bij de nacht waarop Connie aan Douglas verteld dat ze hun relatie niet meer ziet zitten en dat ze alleen verder wil. Douglas verteld hoe hij dit ervaart, hoe ze elkaar hebben ontmoet en hoe ze hiermee omgaan. Het boek bestaat uit acht delen. De hoofdstukken zijn kort en zijn elk een gebeurtenis in het heden of het verleden. De hedendaagse gebeurtenissen worden afgewisseld met gebeurtenissen uit het verleden die aansluiten bij het moment wat er op dat moment gebeurt. Door de terugblikken krijg je heel de geschiedenis van Connie en Douglas te weten. Hoe ze verschillen en wat ze hebben meegemaakt.

Ondanks dat ik slecht door het begin heen kom stop ik niet met lezen. Iets blijft toch mijn aandacht trekken. Ik kreeg enorm medeleven met Douglas. Zou Connie echt bij hem weg gaan. Zou ze inzien hoeveel moeite hij doet voor hun relatie en hoeveel hij van haar houd. Ongeveer op de helft ga ik steeds meer in het boek komen en het leuker vinden. Het is het deel dat Douglas alleen reist en Connie er niet bij is. Het gaat nog wel over Connie maar niet meer de nadruk. Op sommige stukken schoot ik ook echt even in de lach.

Wij was een vermakelijk boek en heb ik ondanks het moeizame begin met veel plezier gelezen.

have-a-nice-day-patricia-donderdesign