10.000

De 30 dagen challenge; 10.000 stappen part2

Challenges zijn leuk maar je moet er wel zelf achter staan anders ga je ze hoogstwaarschijnlijk niet halen. Ze zijn vooral handig om een gewoonte aan te passen of om nu eindelijk iets af te maken door er elke dag even mee bezig te zijn. Welke challenges ga jij met jezelf aan? Ik ben de challenge van 10.000 stappen per dag weer aangegaan met mezelf.

Eerder dit jaar schreef ik al over de 10.000 stappen challenge. Voor de maand februari koos ik voor meer bewegen in de zin van 10.000 stappen behalen elke dag voor het 00:00 is. Vijf dagen heb ik toen het stappendoel niet behaald. Wanneer ik over de hele maand februari bekijk is mijn gemiddelde boven de 10.000 stappen per dag. Mijn horloge berekend een gemiddelde per dag na een maand en dan zit ik toch op 10894, bijna 900 stappen boven de 10.000. Ik vind het heel netjes gedaan. Toch had ik mijn doel niet behaald. Het blijft dan toch ergens in je hoofd zitten om het een keer wel te halen.

Deze zomer merkte ik met de warmte dat ik het lekker vond om nog even te wandelen laat in de avond. Gewoon nog even actief zijn na veel zitten. Hier ontstond dan ook het idee om weer meer te bewegen. Bewegen doe ik wel maar alleen dat uurtje in de sportschool of hardlopen is niet genoeg. Dat is een piek op de dag. Het is belangrijk om de gehele dag door genoeg te bewegen. Wanneer ik de statistieken van mijn dagen bekijk zie ik echt dat het nodig is want op sommige dagen haal ik maar net 4000 stappen. Dat betekend dat ik bijna heel de dag gezeten heb.

Naast de 10.000 stappen, heb ik er dit keer een extra uitdaging bijgezet; 100% activiteit. Mijn horloge staat ingesteld op Niveau 1: Als je per dag slechts weinig aan sport doet en veelvuldig zittend doorbrengt, bijvoorbeeld in de auto of het openbaar vervoer, adviseren we je om dit activiteitsniveau te kiezen.

Dagelijks activiteitsdoel

Het dagelijks activiteitsdoel is een goede maatstaf om na te gaan hoe actief je werkelijk bent in het dagelijks leven. Hoeveel tijd je nodig hebt om je dagelijks activiteitsdoel te bereiken hangt af van het gekozen niveau en de intensiteit van je activiteiten. Leeftijd en geslacht zijn ook van invloed op de intensiteit die nodig is om je dagelijks activiteitsdoel te bereiken. Wanneer ik heel langzaam wandel zal ik eerder de 10.000 stappen halen dan de 100% het kan dan zelfs zo zijn dat ik nog 2000 stappen extra moet zetten om de 100% te halen.

Intensiteit is erg belangrijk bij wat je doet en daarom kies ik dit keer voor beide doelen om een maand lang vast te houden. Wanneer deze post online komt heb ik 34 dagen achter elkaar +10.000 stappen en + 100% activiteit. Gemiddeld zit ik op de 130% activiteit per dag en 13.000 stappen. Ongemerkt ben ik meer en meer gaan bewegen.

Wat begon als meer bewegen, de stappen maken is een ontspannen momentje geworden om nog even naar buiten te gaan. Even wat buitenlucht, de stilte en de rust. De werkdagen waarop het al wat donkerder werd was het wel wat lastiger. Je woont in een dorp of niet. De route die ik af kan leggen wordt korter en dan wordt het gelijk wat minder leuk maar toch lukte het elke keer om het te halen.

Hoe nu verder

Graag wil ik dit doorzetten. Bij de 30 dagen ben ik niet gestopt. Het had gekund en ik had maandag zo’n dag dat ik nog maar 3000 stappen had toen ik thuis kwam, het was 9 uur en toch stapte ik naar buiten voor de wandeling. Dat is dan nog een aardig stukje want ik miste nog ongeveer 7000 stappen maar het was lekker om die wandeling te maken en erna thuis te komen en een voldaan gevoel te hebben. Ik wil elke dag zo veel mogelijk blijven bewegen. Meer bewegen op het werk maar ook na het werk op de dagen dat ik niet sport. Soms op de dagen dat ik sport ook want in de sportschool maak ik geen kilometers maar een paar meter.

Één ding weet ik wel en dat is dat het lastiger gaat worden nu het steeds vroeger donkerder gaat worden. Aan de andere kant is het enorme stok achter de deur voor mezelf om naar buiten te gaan. Ik vind het donker maar niks maar juist gaan zorgt dat ik zekerder wordt buiten. Dus het heeft niet alleen gezondheidsvoordelen maar ook voordelen voor de mind.

Ik ben benieuwd hoe ik de komende periode zal scoren op mijn overzicht. Doe jij wel eens zulke challenges met jezelf? Hoe gaat het je af en ben je erna veranderd of val je terug?