De 30 dagen challenge; 10.000 stappen

De 30 dagen challenge; 10.000 stappen

Veranderingen, gewoontes, nieuwe dingen leren, dingen afleren, hoe doen we dat? Door iets een bepaalde periode te doen of niet te doen ontstaat er een nieuw patroon. Je leert iets nieuws of je leert iets af. Je maakt een verandering mee.

Vaker heb ik al 30 dagen challenges geprobeerd maar ik was er nooit goed in om ze vol te houden. De reden? De grootste reden denk ik wel omdat ik er toen zelf niet achter stond om het te doen. Wanneer ik aan een challenge begin moet ik er zelf achter staan met wat ik ga doen of niet doen. Als ik het niet voor minimaal 80 procent wil dan weet ik al dat ik het niet lang vol zal houden.

Neem mijn niet cola drinken periode, een verandering die ik zelf wilde. Dit was en is iets waar ik achter sta om niet meer te doen. Of niet meer in de mate waarin ik deed. Af en toe moet best kunnen. Het was duidelijk te merken dat ik er zelf achter stond want het ging me makkelijk af.

De 30 dagen challenge kwam ik op door het luisteren naar de podcast van The self help hipster. My current obsession! Begin van deze maand heb ik alle aflevering geluisterd en ervan genoten. Andrew en Lianne hebben elke maand een andere of soms dezelfde challenge. Elke maand bespreken ze dan hoe het is gegaan. Een periode deden ze dit niet en Andrew heeft het terug gebracht omdat het hem juist motiveerde om dingen wel te doen. Wat wel heel belangrijk is dat je moet weten dat je mag falen maar het wel echt probeert.

Dit bracht bij mij naar boven; wat wil ik zelf verbeteren, een maand lang doen, niet doen, leren. Ik kan met allerlei moeilijke dingen beginnen maar wat ik erg belangrijk vind is bewegen. Ik sport minimaal 4x in de week ruim een uur en dat is lekker actief. Toch zijn er dagen dat ik niet heel actief ben. Op werkdagen moet ik echt moeite doen om mijn horloge een beetje een positief oordeel te laten geven. Tijdens de lunch kan het best zijn dat ik soms nog geen 2000 stappen heb gedaan. Dit vind ik best erg want dat betekend dat ik bijna niet bewogen heb. Nu is het pand waarin wij werken niet zo groot en heb ik veel werk wat gebeurt achter mijn computer. Daarnaast haal ik geen thee of koffie want water staat naast me.

Voor de maand februari heb ik dus gekozen voor meer bewegen in de zin van 10.000 stappen behalen elke dag voor het 00:00 is. Het is echt een uitdaging om elke dag aan de 10.000 stappen te komen. Ik wandel door het huis, breng niet een hele stapel vaat in 1x naar de vaatwasser maar in twee of drie keer en naar de supermarkt loop ik met een omweg. Op deze manier krijg ik al meer stappen.

Waarom 10.000 stappen? De gezondheidsreden erachter is zeker een belangrijk punt. De Japanse arts Yoshiro Hatano toonde aan dat mensen die dagelijks voldoende bewegen een betere gezondheid hebben. Hij besloot toen de minimale hoeveelheid beweging per dag uit te drukken in het aantal stappen. Bewegen vind ik belangrijk en na 20 dagen mag ik wel zeggen dat ik er zeker wat aan merk. In deze twintig dagen heb ik geen één keer op de bank liggen slapen wanneer ik thuis kwam uit het werk. Ik merkte dat ik door te bewegen veel actiever bleef. Positief want in de weken ervoor sliep ik vaak wanneer ik thuis kwam of na het eten.

Vijf dagen het stappendoel niet behaald. Twee voorbeelden wanneer ik het niet gehaald heb zijn donderdag 21 februari en vrijdag 22 februari. Donderdag kwam ik op 6448 en vrijdag 7132 wat ik nog veel vind voor deze twee dagen. Ik was op donderdag al erg moe en zag het niet zitten voor een extra rondje wandelen te gaan en vrijdag lag ik al om kwart voor negen te slapen. De keuze was deze dagen gemakkelijk te maken om het niet te doen. Ik had het al twintig dagen vol gehouden en dat vond ik echt heel erg goed. Hiervoor moest ik echt wel moeite doen. Wanneer ik over de hele maand bekijk is mijn gemiddelde boven de 10.000 stappen per dag. Mijn horloge berekend een gemiddelde per dag na een maand en dan zit ik toch op 10894, bijna 900 stappen boven de 10.000.

Is het iets wat ik wil blijven doen? 10.000 stappen hoef ik van mij niet elke dag te gaan behalen. Ik heb er dagen tussen zitten waarop ik gewoon heel veel zit en dan niet de energie of tijd heb om nog kilometers te gaan bewegen. De energie is dan weg omdat wat ik zittend heb gedaan veel mentale energie heeft gekost natuurlijk geen lichamelijke energie maar dat werkt daar wel op uit. Wanneer ik een hond zou hebben zou dat makkelijker gaan ik moet dan naar buiten en dat is ook gezelliger. Wel heeft het me gemotiveerd om actiever te zijn en meer te bewegen op mijn werk bijvoorbeeld. Gewoon even opstaan en lopen ook al heeft het geen reden. Een stappendoel ga ik niet stellen maar ik wil wel proberen zo veel mogelijk te blijven bewegen en minimaal de 5.000 stappen te halen. Het belangrijkste is; bewegen.

Doe jij aan 30 dagen challenges?
En hoeveel stappen haal jij op een dag?