De Cuypersbibliotheek

De Cuypersbibliotheek

De Cuypersbibliotheek is de grootste en oudste kunsthistorische bibliotheek van Nederland en is na een intensieve restauratie, geheel in originele staat teruggebracht. Natuurlijk moest ik naar de bibliotheek toen ik afgelopen dinsdag in het Rijksmuseum was. Ik wilde met eigen ogen zien hoe het eruit ziet, de mooie trap en de vele boeken.

Het Rijksmuseum bezit de meest omvangrijke kunsthistorische bibliotheek van Nederland, De Cuypersbibliotheek. Er worden sinds 1885 onafgebroken collectie-gerelateerde boeken, tijdschriften, veiling-, tentoonstellings-, handels- en collectiecatalogi, jaarverslagen etc. verzameld. De doelstelling van de Rijksmuseum Research Library is enerzijds de documentaire informatievoorziening te verzorgen ter ondersteuning van de missie van het Rijksmuseum, en anderzijds de positie van wetenschappelijke kunsthistorische bibliotheek van nationaal belang uit te bouwen. De bibliotheek stelt zich ten doel de kwaliteit van de collectie op hoog niveau te houden en optimaal te conserveren, lacunes op te vullen en de toegang tot de aanwezige informatie te garanderen en waar mogelijk te verbeteren. Je kan in de bibliotheek boeken doornemen en lezen. Wij hebben dat niet gedaan wij hebben enkel even een rondje gelopen.
Het moment dat ik binnenstapte in de bibliotheek was ik betoverd. Wauw wat een prachtige bibliotheek, een geweldige trap, enorme boekenkasten, meerdere verdiepingen en in het midden een rij met tafels om aan te werken, lezen en dingen uit te zoeken.
Ik sta daar boven in de ruimte waar je mag kijken naar de bibliotheek. Je mag niet verder, niet langs de boeken en niet de trap aflopen. Terwijl ik daar sta ruik ik de geur van boeken en geniet ik enorm van hoe het eruit ziet. De rust die er ook heerst, zodra iedereen binnen stapt zijn ze stil, ze hoeven het bordje stilte nog geen eens te lezen. Ik hou van de stilte van een bibliotheek het is erg rustgevend.
We lopen beneden ook de bibliotheek in om een rondje te lopen en te kijken hoe het eruit ziet. Helaas mag je daar geen foto’s maken dus vanaf beneden kan ik niet laten zien hoe mooi het is. Voor de beokenliefhebber is dit echt een prachtige bibliotheek en moet je hem zeker niet overslaan wanneer je het rijksmuseum bezoekt.
Ben jij hier wel eens geweest en hoe vond je het?
info via Rijksmuseum