boekenkerstbal

DIY; Boekenkerstbal

Vorig jaar liet ik jullie zien dat ik zelf kerstballen had gemaakt. Deze kerstballen had ik gemaakt van oude boeken. Ja je leest het goed. Ik heb dus boeken kapot gemaakt om er een kerstbal van te maken. Zonde? Nee zeker niet want dit waren gekregen boeken die ik zelf niet wilde lezen, weggooien had dan veel erger geweest. Maar hoe heb ik die kerstballen nu gemaakt? Dat ga ik je laten zien zodat ook jij je eigen boekenkerstbal kan maken.

Wat je nodig hebt voor de boekenkerstbal

Snijmat
Snijmes
Schaar
Passer
Twee eindpunten
Lint
Boek

Wat moet je doen

Haal de kaft van het boek af. Zorg dat er zo min mogelijk papier aan de rug blijft zitten. Minder papier betekend een flexibelere rug en dat is dalijk makkelijker. Met een passer bepaal je de grote van je bal. Je zet de passer op de rug en trekt een halve cirkel. Nu kan je beginnen met de cirkel laagje voor laagje uit te snijden tot je helemaal bent aanbeland bij de laatste bladzijde. Om het jezelf gemakkelijk te maken kan je sommige bladzijdes ook met een schaar knippen want het kan zijn dat het snijden soms niet al te makkelijk is. Wanneer je niet het hele boek gebruikt is het boek een deel afsnijden ook wel fijn.

Als je alle bladzijdes hebt gesneden of geknipt is het tijd om heel langzaam de kaft te buigen zodat deze mooi rond komt te staan. De eerste en de laatste pagina lijm je aan elkaar. Onderaan lijm je het eindpunt vast en bovenaan zorg je dat je eerst het lint in een mooie lus bevestigd en dan het eindpunt. Mijn eindpunt is een soort hele grote punaise maar je kan van alles gebruiken voor de boven en onderzijde.

Het resultaat is een leuke kerstbal die je zelf gemaakt hebt en voor een boekenliefhebber natuurlijk erg leuk in de boom. Wanneer je de boom af tuigt zorg dan wel dat je niet van alles op de bal neerlegt want dan behoud hij niet zijn mooie vorm. Het blijft ene papieren bal natuurlijk.

Nu kan je de boekenkerstbal in de boom hangen!

Bewaren