Notenkraker

E. Hoffmann – Notenkraker

Voor een kerstboek is het misschien wat vroeg. Nee eigenlijk is het nooit te vroeg of te laat voor een kerstboek. Ik las de Notenkraker van E. Hoffmann op een echte herfstdag en zat heerlijk in de kerstsfeer waarin het boek is gehuld.

Het is kerstavond. Clara en haar broer Fritz zijn dol op Kerstmis! Elk jaar brengt oom Drosselmeier een bijzonder kerstcadeau voor hen mee. Dit jaar krijgt Clara een houten soldaat. Het is een notenkraker. Fritz vindt de notenkraker er een beetje dom uitzien, maar Clara is meteen weg van zijn grote lieve ogen. En die nacht ontdekt ze dat haar nieuwe vriend veel meer kan dan noten kraken alleen. Ooit was hij een dappere soldaat die verliefd werd op een echte prinses …

Een kerstboek die je onder je boom moet hebben dit jaar. Wat is Notenkraker een prachtig boek. Wat me als eerste opvalt het formaat. Het is echt een boek. 29 x 25 cm dat is het formaat wat je in je handen hebt. Voor een illustratieboek is dit echt een fijn en heerlijk formaat. De illustraties komen heel mooi tot hun recht in dit formaat. Platen zijn pagina vullend of zelfs over twee pagina’s heen. Het zijn prachtige illustraties gemaakt door Roberto Innocenti. Het perspectief waarin getekend is maakt het groots, er is gigantisch veel te zien op elke illustratie en hierdoor heb je echt wel even wat te bekijken en wel meerdere malen want je ziet elke keer weer wat nieuws.

Het boek is prachtig vormgegeven met aan het begin van het hoofdstuk een grote letter in een mooie sierletter. De rest van de tekst is in een duidelijke lees letter. Bovenaan de pagina vind je een illustratie wat bij het hoofdstuk past.

Je hebt al door dat ik dit boek met plezier bekeken heb. Maar hoe was het verhaal. Het verhaal van de Notenkraker was leuk om te lezen. Je wordt door de schrijver ook aangesproken. Deze manier vind ik leuk voor dit soort boeken. Het is een boek wat vaak voorgelezen zal worden en daar past deze schrijfwijze zeker bij. Ondanks dat ik het niet voorgelezen heb maar het voor mezelf gelezen heb genoot ik van het verhaal. Het is een verhaal wat voor elke leeftijd te lezen is. Met kerstverhalen vind ik dit erg belangrijk want die moeten tijdloos en leeftijdloos zijn.

Wanneer de kerst dichtbij is ga ik dit boek weer lezen. Notenkraker is voor €24,95 te koop bij bol.com (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Clavis