E L James - Fifty Shades of Grey

E L James – Fifty Shades of Grey

Nee, ik ga ze niet lezen. Lijkt me echt niks aan. Dit zei ik na recensies te hebben gelezen. Een paar weken geleden zag ik de trailer en was ik om. Mijn muis bewoog automatisch. In een paar klikken was het boek bij Bol besteld. Ik bestelde niet alleen het eerste deel. Mijn bestelling werd gelijk een boxset en in het Engels. Normaal lees ik niet in het Engels maar op één of andere manier moest ik deze gewoon in het Engels bestellen. De grootste reden Vijftig tinten grijs versus Fifty shades of Grey. Zegt genoeg toch?

Fifty shades of Grey is het eerste deel van de zinderende trilogie die in Amerika en Engeland al honderdduizenden vrouwen in vuur en vlam heeft gezet. Fifty shades of Grey vertelt hoe de jonge, onbevangen literatuurstudente Anastasia Steele onverwachts in aanraking komt met de charismatische, mysterieuze miljardair Christian Grey. Ze is direct betoverd door hem, maar probeert hem uit haar hoofd te zetten: hij is te rijk en te hoog gegrepen voor haar. Totdat Grey op een dag ineens in de winkel staat waar ze parttime werkt.

Vanaf dat moment zal Christian Grey Anastasia geen moment meer met rust laten. Steeds dieper trekt hij haar zijn wereld van duistere seksuele fantasieën in. Anastasia geniet aanvankelijk zeer van alles wat Grey haar op seksueel gebied leert en van de luxe en rijkdom waarmee hij haar omgeeft. Maar meer en meer krijgt Grey de verliefde Anastasia in zijn macht. Zijn donkerste en diepste wens: totale controle over haar. Christian Grey is verslavend gevaarlijk.

Niet alleen Christiaan Grey is erg verslavend, het boek is ook enorm verslavend. Wanneer ik even een moment niks te doen had of in de file stond las ik weer een bladzijde. Totaal tegen mijn verwachting in was ik verslaafd aan het boek. Een boek wat ik nooit verwacht had te gaan lezen is me zo goed bevallen. Om nu te omschrijven waarom het zo leuk, lekker boek was is moeilijk. Het is geen hoogstaand literatuur. Het is een boek voor vermaak. Neem de e-mails tussen Anastacia en Christiaan zijn erg leuk, een goede afwisseling tussen de stukken tekst door. De seks gedeeltes waarop velen denk ik afhaken vond ik wel meevallen. Het zijn geen zeven pagina’s lang ermee maar elke keer korte stukjes. Ik kon hier wel omheen lezen, het hoort gewoon in het verhaal net zoals in de ene film meer seks zit dan de andere. Hoe meer ik naar het einde van het boek kwam hoe slechter ik het kon wegleggen. Kan Christiaan veranderen? Gaat Anastacia in op het contract? Kunnen twee hele verschillende mensen samen blijven? Aan elk boek komt een einde maar gelukkig heeft dit boek een vervolg en die ga ik na mijn volgende boek lezen. Ik kan je vertellen dat ik moeite heb eerst een ander boek te lezen en dan pas verder te gaan in deel 2.

Naast benieuwd naar het boek was ik ook erg benieuwd hoe ik het zou vinden om een boek in het Engels te lezen. Tijdschriften en websites lees ik wel in het Engels. Echte leesboeken was voor het laatst op de middelbare school. Het beviel me erg goed om het boek in het Engels te lezen. Alle woorden kon ik begrijpen alleen was ik iets langzamer met lezen dan een Nederlands boek. Dit vooral omdat Nederlands als vanzelf leest en bij het Engels ik toch letterlijk elk woord moet lezen. Wat me het boek wel heel bewust liet lezen.

Had ik al verteld dat Christiaan een lekkere vent is, in mijn gedachten dan hé want Jamie Dornan is knap hoor maar die man in mijn hoofd…………… damn