eline

Eline Hoogenboom – # not so perfect

Een knal rode cover, brandweerrood, een foto en de tekst #notsoperfect  durf te falen. Een cover die al direct mijn aandacht trekt wanneer ik het persbericht binnen krijg. Na het lezen van de tekst die bij het boek hoort wil ik eigenlijk direct lezen wat Eline Hoogenboom te vertellen heeft.

Waarom streven we naar een perfect en gelukkig leven? Want het leven is niet maakbaar. En we redden het niet altijd. Want dat dat leven soms moeilijk en tegenzit, daar kunnen we wel van uitgaan. Heb het lef om je niet zo perfecte leven te delen. Waarom leggen we de lat zo hoog en vinden we het zo moeilijk om te falen? En raken we in paniek als ons leven tegenzit? Met haar persoonlijke verhaal moedigt Eline jou aan om te durven falen en ervan verzekerd te zijn dat je geliefd bent door God.

Nieuwsgierig was ik naar het boek van Eline Hoogenboom, een heel actueel onderwerp want velen laten een perfect plaatje zien. We laten niet alleen op social media een perfect plaatje zien maar ook in het offline leven. Wanneer de telefoon gaat en de persoon aan de andere kant vraagt; “Hoe gaat het?” is het antwoord negen van de tien keer; “Ja, goed, lekker hoor.” Maar gaat het wel goed en lekker. Vandaag nog heb ik dat gezegd maar heel eerlijk ik voelde me een vaatdoek met een snotneus en een hoest. Nu was dit niet de juiste persoon om tegen te zeggen hoe ik me echt voelde want het was een klant maar we doen het ook tegen vrienden en familie. Tegen wie zijn we echt eerlijk? Ik denk maar heel weinig mensen maar waarom? Dat maakte me nieuwsgierig want waarom doen we dit, waarom niet eerlijk zijn.

Ik had wel een twijfel om #notsoperfect te lezen. Wat voor mij een twijfel was om dit boek te lezen is het godsdienstige gedeelte en toch hield het me ook niet tegen. Een andere insteek wilde ik wel eens lezen en daarom ben ik gaan lezen.

Het eerste wat me opviel bij het openen van het boek is de mooie vormgeving. Het is echt een prachtig boek met mooie typografie, foto’s en quotes. Een goede eerste indruk en ik begin gelijk te lezen. Vanaf het begin is het een interessant. Eline schrijft fijn, de teksten zijn duidelijk en  ik schrijf een aantal teksten over omdat ik ze wil onthouden.

Mijn twijfel om het boek te lezen neemt Eline zelf weg door het volgende te zeggen over de kerk; “Om eerlijk te zijn vind ik het niet altijd de plek om je het meest op je gemak te voelen laat staan als single.” Hier gaat meer tekst aan vooraf maar deze zin vat kort de hele tekst samen want pas je niet in het plaatje dan is het niet altijd een fijne plek om te zijn terwijl dat voor de buitenwereld overkomt dat iedereen goed is met elkaar. Aan het einde van het boek gaat het wel wat meer en pagina’s lang over god, toch lees ik er tussendoor dingen die wel voor mij nuttig zijn en te begrijpen. Ik heb niks met een god en kan me hier niks bij voorstellen hoe anderen hierin geloven maar vind het wel mooi dat ze het kunnen en doen. Godsdienst overheerst niet in het boek en daardoor is het zeker voor een breed publiek te lezen en de stukken waar godsdienst wel in voorkomt zijn niet zwaar of onduidelijk maar staan nog steeds genoeg in waar je wat uit kan halen.

De grootste les in het boek van Eline is dat ze hoopt dat je met vallen en opstaan je een niet zo perfect leven gaat leiden waar jij perfectly happy mee bent. Dat je eerlijk(er) durft te zijn over wat er in dat leven niet helemaal lekker gaat. Waar sta je voor? Het is iets waar jij je van kunt onderscheiden van anderen. Creëer niet het perfecte beeld maar deel af en toe ook de niet perfecte kanten.

Eline legt duidelijk uit hoe we denken, wat perfectionisme is, waarom we het moeilijk vinden om te falen, wat je kan delen op social media maar ook hoe we het ontvangen. Naast heel veel tekst zijn er ook opdrachten na elk hoofdstuk. Opdrachten om uit te voeren nadat je hebt gelezen over bepaalde punten. Naast haar eigen verhaal wat door het boek heen gaat als rode draad en voorbeeld in diverse situaties zijn er ook interviews met diverse inspirerende vrouwen waaronder Cynthia Schultz. Een stukje wat Cynthia zegt in haar interview: Ik wil gewoon echt zijn en vind het leuk dat mijn moeder me op mijn instagram herkent als haar dochter. Het is een goed interview en komt op mij over hoe ik Cynthia ook op social media zie, ze wil het echte laten zien en waar ze van geniet en niet omdat het moet.

Over dit boek kan ik echt nog heel veel vertellen, van de leuke 30 dagen not so perfect challenge op social media tot over de zelf opgelegde regels van Eline om aan haar eigen perfecte plaatje te voldoen. Ze ligt toe waarom ze de regels haarzelf oplegde maar ook waarom het niet hoeft. #notsoperfect is een inspirerend boek om te lezen. De opdrachten te doen en eens zelf te kijken wat je kan veranderen aan je online maar ook je offline leven.

Het mag duidelijk zijn dat ik het een boek vind dat je zeker kan gaan lezen als je wat meer wilt weten over het niet zo perfecte leven. Het boek is voor € 20,00 te koop bij bol.com. (dit zijn affiliaitelinks – dat betekent dat als je een boek via deze link besteld, ik een percentage van de opbrengst krijg.)

Recensie exemplaar met dank aan Uitgeverij Kok